Plus zatezne kamate

HNŽ zbog neizmirivanja obveza prema korisnicima proračuna mora platiti preko 70 milijuna KM

Vijesti / Flash | 03. 03. 2015. u 10:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudovi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji do sada su izrekli stotine presuda u korist zaposlenika u institucijama koje se financiraju iz njezina proračuna. Na taj su način utvrđeni propusti vlasti vezani uz izmirivanje obveza.

Godinama su vlasti, a osobito je to slučaj u nekoliko mandata prije odlazećeg saziva Vlade HNŽ-a, isplaćivale niže naknade za troškove prijevoza, toplog obroka, a u nekim slučajevima i plaća te posebnih naknada na plaće nego što je to propisano kolektivnim ugovorom. Ove ugovore vlasti su potpisivale sa sindikatima kojim je propisivana visina plaće, raznih naknada koje se isplaćuju na teret proračuna.

Ove presuda u pravilu se donosi na štetu županije, odnosno proračuna, a od početnog samo sudskog pothvata nekoliko državnih zaposlenika, danas se to proširilo na skoro sve korisnike državnog proračuna. U međuvremenu su županijske vlasti pokušavale izvanredno putem Ustavnoga suda osporiti plaćanje obveza prema zaposlenicima, no ti prigovori su također odbijeni i presude su potvrđene zaposlenicima županijskih institucija. Među najvećim korisnicima proračuna u županiji su zaposlenici u školstvu i policiji.

Prema dostupnim informacijama Večernjeg lista, te presude županiju će u konačnici koštati vrtoglavih 70 milijuna maraka. Radi se o obvezama koje su višestruko uvećane sa zateznim kamatnim stopama. Naime, prema podacima koji su objavljeni i u izvješću o reviziji proračuna Hercegovačko-neretvanske županije na kraju 2013. godine, ističe se kako županija skoro 14,9 milijuna maraka mora odmah isplatiti dužnicima.

Prema istim navodima, izvršne sudske odluke na dan 31. prosinca 2013. godine su iskazane u vrijednosti od 14,898.082 maraka. No u tome iznosu nisu pribrojane kamate i troškovi spora te u odnosu na prethodnu godinu kada su iznosile 12,400.053 KM, veće su za 2,498.029 KM.

Budući da se u pojedinim slučajevima radi o predmetima koji su stari dugi niz godina, kamate su preskočile visinu odštetnoga zahtjeva.

Prema službenim podacima, u 2013. godini su izmirene obveze po sudskim odlukama samo u iznosu od 147.471 maraka. No, najveći broj pravomoćnih presuda se tek očekuje. Prema podacima s kraja iste godine putem sudova županiju se tužilo za još čak 24,5 milijuna KM. Taj iznos je također bez zateznih kamata koji po odredbama zakona u Federaciji BiH iznosi 12 posto. To je ozbiljan alarm za županijske institucije da započnu s izmirivanjem obveza jer svakog sljedećeg mjeseca visina obveza eksponencijalno se povećava.

Kopirati
Drag cursor here to close