Pisanje Dnevnog lista

HNŽ puni vladu Federacije

Vijesti / Flash | 15. 03. 2015. u 09:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unutarstranačka borba za pozicije u federalnoj Vladi u sve tri koalicijske stranke (SDA, HDZ BiH i DF) je dovedena do usijanja. Razgovaralo se i pregovaralo, no tek danas će šefovi stranaka dati konačan stav o kandidatima i poslati liste predsjedniku i potpredsjednicima FBiH na potvrđivanje.

Ono što je poznato i što su već potvrdili šefovi SDA i HDZ-a BiH jest to da će Jelka Miličević biti kandidatkinja HDZ-a BiH za resor financija, no njezinu kandidaturu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović morat će usuglasiti sa SDA i DF-om.
HDZ će predložiti i ministre prometa i veza, zdravstva, prostornog uređenja, pravosuđa i kulture i sporta. Prema informacijama iz HDZ-a BiH, resor prometa i veza pripast će još uvijek aktualnom premijeru HNŽ-a Denisu Lasiću, a resor kulture bivšoj zastupnici Zori Dujmović koja će popuniti jedno srpsko ministarstvo koje je pripalo HDZ-u.

Izvjesno je i da bi poziciju ministra zdravstva mogao dobiti liječnik iz Konjica, Vjekoslav Mandić koji je na toj funkciji bio u mandatu od 2005. do 2007. godine. O ostalim kandidatima u HDZ-u jučer nisu željeli govoriti, ali se čulo kako vlada veliko nezadovoljstvo s obzirom da primat kod odabira ima HNŽ. Gore navedena imena, osim onog Jelke Miličević, još nisu potvrđena na stranačkim tijelima, no ukoliko ne bude pobune iz ostalih županija, poput Posavske, Zapadnohercegovačke ili Hercegbosanske, Lasić, Dujmović i Mandić bit će kandidirani.

Poznata imena

U budućoj Vladi sjedit će i SDA-ovi kadrovi. Šemsudin Dedić u Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Aljoša Čampara u Ministarstvu unutarnjih poslova i Edin Ramić u Ministarstvu za izbjegle i raseljene osobe. Njih trojica su već potvrđena od kadrovskog povjerenstva SDA Predsjedništva, no nisu usuglašeni kandidati za resore obrta, obrazovanja i pitanja branitelja koje će SDA morati usuglasiti s DF-om.

Iz hercegovačkog SDA doznaje Dnevni list kako je središnjica stranke dala županijskom odboru šansu predložiti kandidate za pozicije ministara poduzetništva i obrta te obrazovanja. Na stranačkim tijelima na koncu će se odlučiti koji će kandidat dobiti potporu. Jučer su u HNŽ-u vođeni razgovori, a prednost će biti dana kandidatima sa sjevera HNŽ-a, odnosno iz Konjica i Prozora jer do sada ova područja nisu imala ministre na federalnoj razini.

Ono što će biti najvažnije jest to da kandidat ima kvalifikacije za poziciju na koju se predlaže jer će i iz drugih područja Federacije imati protukandidate. Danas bi trebali biti poznati kandidati iz HNŽ-a koji će biti predstavljeni središnjici stranke. Kada je u pitanju DF, oni se još nisu očitovali o svojim kadrovima, a do večeras, kako su nam rekli, županijski ogranci trebaju poslati imena kandidata te će se na telefonskoj sjednici odlučiti kome će se dati potpora. DF-u u budućoj vladi pripadaju resori energetike, rudarstva i industrije, trgovine, rada i socijalne skrbi i okoliša i turizma. Kada je u pitanju DF u HNŽ-u, nisu nam mogli kazati hoće li odboru HNŽ-a pripasti ijedna pozicija u Vladi FBiH, no izrazili su nadu da bi mogli dobiti jedno mjesto.

Hercegovci

Zanimljivo u cijeloj priči jest to da će u budućoj Vladi FBiH sjediti polovica Hercegovaca, što veseli sve u HNŽ-u. Osim HDZ-ova tri ili četiri kandidata iz HNŽ-a, jednog će predložiti i Županijski odbor SDA, a moguće i ŽO DF-a, što bi značilo da će u šest resora biti kadrovi iz HNŽ-a. Njima je potpora i Aljoša Čampara koji je podrijetlom iz Gacka, što znači da bi budući “hercegovački lobi” mogao, ako bude jedinstva i volje sa sedam glasova, ozbiljno pogurati jug zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close