Brzina

Hitno zbog MMF-a: U čijim će rukama biti federalni proračun?

Vijesti / Flash | 01. 04. 2014. u 11:42 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zastupnici su usvojili dopune Zakona o izvršavanju proračuna FBiH za 2014. godinu.

Dopune ovog zakona utvrdila je Federalna vlada, a trebale bi omogućiti da se u slučaju izvanrednih okolnosti zadrži kontinuitet u izmirenju obveza Vlade FBiH te, shodno tome, u slučaju spriječenosti ministra financija Vlada FBiH ovlasti osobu koja će to uraditi.

Zbog hitnosti donošenja ove dopune Zakon je u proceduru upućen po hitnom postupku, budući da je dopuna ovog zakona jedan od zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za nastavak stand-by aranžmana.

Federalni ministar financija Ante Krajina napomenuo je da je Stranka demokratske akcije (SDA) predložila amandman kojim traži da se precizira da prvi potpisnik može biti "ministar financija ili ministar kojeg ovlasti Vlada FBiH", a ne "osoba koju Vlada ovlasti".

''Osoba ne isključuje ministra i tu osobu morala bi ovlastiti Vlada'', pojasnio je Krajina dodajući da stand-by aranžman nije prekinut nego je u zastoju, ali su ove dopune potrebne kako ne bi sve ovisilo o jednoj osobi.

Predsjednik Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović kazao je da SDA podržava intenciju zakona kako ne bi bilo blokade u funkcioniranju Federacije, ali smatra da se ove ovlasti trebaju zadržati na razini članova Vlade.

''Ako kažemo osoba može biti i državni službenik može biti bilo tko ne, no ako Vlada i ministri ne prihvaćaju ovaj amandman mi ćemo ga povući'', istaknuo je Osmanović, dodajući da je osoba širi pojam koji ne ograničava da to bude bilo tko izvan Vlade.

Potom je Krajina kazao da Vlada načelno nije prihvatila ovaj amandman, ali je dodao da ima ovlaštenje da prihvati bolje rješenje od ovoga te je predložio da stoji "osoba koju imenuje Vlada FBiH iz Ministarstva financija ili član Vlade", što su poslanici prihvatili.

Inače, više od sat vremena zastupnici potrošili na raspravu o dnevnom redu današnje sjednice, o tome tko sjednicu može sazvati, kako se formulira dnevni red sjednice i o odredbama Poslovnika o ovim pitanjima.

Kopirati
Drag cursor here to close