nema isprike

Hirošima: Obama položio cvijeće bez isprike

Vijesti / Flash | 27. 05. 2016. u 09:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD Barack Obama položio je danas vijenac na mjestu prvog atomskog napada u povijesti, što je simbolična gesta za koji se Tokio i Washington nadaju da će učvrstiti njihovo savezništvo i potaknuti inicijativu za odbacivanje nuklearnog oružja.

Obama je prvi aktualni predsjednik SAD koji je posjetio Hirošimu, a ranije je rekao da se neće ispričati zbog bacanja atomske bombe, ali da će odati počast svim žrtvama u Drugom svjetskom ratu.

SAD su bacile atomsku bombu na Hirošimu 6. kolovoza 1945. godine, a tada je poginulo 145.000 ljudi. Dva dana kasnije na Nagasaki je bačena druga atomska bomba, a poginulo je još 74.000 ljudi, podsjeća Srna.

Većina Amerikanaca vjeruje da su ovi napadi bili nužni kako bi se okončao rat i spasli životi.

"Došli smo da razmislimo o užasnoj sili koja je oslobođena u ne tako dalekoj prošlosti. Došli smo da žalimo za mrtvima", rekao je Obama, koji je prije polaganja vijenca u memorijalniom centru obišao muzej u kojem su, između ostalog, izložene fotografije teško opečenih žrtava, pocijepana i spaljena odjeća koju su ti ljudi nosili i statue koje prikazuju kako im se meso topi na rukama i nogama.

Suradnici američkog predsjednika kažu kako je on došao u Hirošimu da bi ukazao na svoju inicijativu za odbacivanje nuklearnog oružja, za šta je 2009. godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

"Sjećamo se svih nevinih koji su ubijeni tijekom tog užasnog rata. Imamo zajedničku odgovornost da pogledamo izravno u oči povijesti. Moramo postaviti pitanje što trebamo uraditi drugačije da se takva patnja ne bi nikada više dogodila", rekao je Obama, koji je je obišao i memorijalni kompleks u Hirošimi zajedno s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

Kopirati
Drag cursor here to close