Upitnik nad mostarom

Hill od Čovića zatražio rješenje za Mostar, Bešlić traži pregovore što prije

Vijesti / Flash | 24. 10. 2014. u 14:28 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Već mjesecima slušamo kako Mostar ne može riješiti pitanje Mostara prije izbora. Ja sam podsjetio Čovića da očekujem neku vrstu rješenja po pitanju Mostara i poticali smo hitnost da se što prije moguće dođe do rješenja'', rekao je za Bljesak.info otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill.

Mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić, govoreći o problemima Mostara, istaknuo je kako bi želio da se izbori čim prije održe.

''Podupirem i HDZ i SDA da pregovori što prije otpočnu, jer mislim da od velikog čekanja neće biti nikakve koristi. Mislim da imamo određene poteškoće jer nemamo Gradsko vijeće. Želja mi je da se izbori čim prije održe'', rekao je Bešlić.

Mostarski gradonačelnik istaknuo je kako zbog nepostojanja zakonodavne vlasti, iako se određeni projekti realiziraju, Grad ima poteškoće.

''Reći ću vam konkretno. Imamo novu deponiju za odlaganje krutog otpada. Cijena recikliranja i odlaganja je puno veća od one koja je utvrđena Gradskim vijećem, jer se na stari način samo odlagalo i pokrivalo, a danas imate ogromne troškove. Danas ne možemo promijeniti tu cijenu zato što je to stav Gradskog vijeća i jedina njegova ovlast. Vrlo svjesno moramo raditi na gubitak dok se ne uspostavi Gradsko vijeće'', rekao je Bešlić i dodao kako je to samo jedna od nefunkcionalnih stvari.

Hill je istaknuo kako je na spomenutom susretu s Čovićem ''pokriveno'' više tema.

''Rezultati izbora nisu konačni ali čini mi se da će on biti jedan od članova Predsjedništva. Poticali smo potrebu da se vlast formira što je prije moguće na svim razinama. U zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti 25 posto, a među mladima čak 60 posto, mislim da govori dovoljno koliko je hitno formirati vlast'', rekao je Hill za Bljesak.info.

Otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u BiH se osvrnuo i na izbore te rekao kako proces brojanja glasova nakon izbora drugo traje.

''Ako sam dobro shvatio, to je ono koliko je zakonom predviđeno. Ne radi se o ničemu neobičnom koliko je vremena trebalo, i ako se budu pridržavali onoga što su rekli, početkom sljedećeg tjedna bi trebali čuti rezultate'', rekao je Hill.

Inače, nakon sastanka s Hillom, iz HDZ-a BiH je priopćeno kako je Dragan Čović upoznao američkog diplomatu o programu koji su zagovarali HDZ i stranke okupljene oko HNS-a BiH te o prioritetima pri rješavanju nagomilanih problema u Bosni i Hercegovini.

''Problemi koji danas opterećuju život u BiH moraju biti prepoznati, a programi stranaka moraju biti osnova oko koje će se graditi buduća vlast. Moraju se vidjeti i prepoznati prepreke koje bi mogle kočiti BiH za kandidacijski status za EU, svi uvjeti iz Bruxellesa moraju biti ispunjeni. Treba rješavati gospodarske teme, izborni zakon, socijalnu politika i sve druge stvari oko kojih ima nagomilanih problema u Bosni i Hercegovini'', poručio je Čović Hillu.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a BiH ranije je našem portalu potvrdio kako je sa SDA dogovoreno rješenje mostarskog problema te da bi ono trebalo biti primijenjeno nakon izbora. 

Kopirati
Drag cursor here to close