Spajaju se vodni valovi

Hidrološki fenomen: U Sisku su spremni za evakuaciju ljudi

Vijesti / Svijet | 14. 09. 2014. u 07:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Možemo očekivati najmanje razinu vode iz veljače i ožujka, a možda i malo više. Ovo je jako ozbiljna situacija, no već se pripremamo tri dana. Napravljena je mogućnost evakuacije. Nitko ne zna što će se dogoditi'', kazala je u subotu navečer za RTL Kristina Ikić Baniček, sisačka gradonačelnica.

Pozornost se usmjerava prema Sisku kojeg tijekom nedjelje očekuje borba s vodenom bujicom, nakon što je vodeni val prošao kroz Karlovac.

Vodni valovi Kupe i Save će se istovremeno spojiti u Sisku, navodi za RTL Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda, ističući da je hidrološki gledano ovo na granici fenomena.

''Riječ je iznimno velikom opterećenju na iznimno velikom području. Sve je spremno za eventualnu evakuaciju stanovništva. Nemoguće je predvidjeti što se može dogoditi'', dodao je.

U zadnja 24 sata najviše kiše palo u sjevernoj Hrvatskoj

Tijekom noći i jutra najviše je kiše palo na širem zagrebačkom području, kraće vrijeme oborina je bilo noćas na osječkom te jutros na sisačkom području, a najviše kiše tijekom 24-satnog mjerenja DHMZ-a zabilježeno je na krajnjem sjeveru Hrvatske.

Od 8 sati jučer do jutros u 8 u Čakovcu je palo 89 milimetara po četvornom metru, u Varaždinu znatno manje, 35.8 milimetara, a u Lipiku 20 milimetara.

Kako javljaju lokalni mediji, na području Grada Čakovca poplavljeni su brojni podrumi, a tijekom noći zbog vode koja se prelijevala preko prometnica neke ceste bile su zatvorene.

Rujan je do sada bio ekstremno kišan na niz postaja u Hrvatskoj. Na Marjanu kod Splita izmjereno je oko 115 milimetara, što je blizu dvostrukog tridesetogodišnjeg prosjeka, a u Daruvaru oko 120 milimetara, što je dvostruko za mjesec rujan.

U Šibeniku i Bjelovaru je do sada palo po 170 milimetara, a u Varaždinu oko 180 milimetara, što je više nego dvostruko za rujan u tim gradovima.

U Karlovcu je palo oko 240 milimetara što je blizu trostruke količine za rujan. Na Hvaru je palo oko 200 milimetara, a u Dubrovniku oko 270, što je trostruko tijekom dosadašnjeg djela rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close