Integracije

Herceg: Reformama do članstva u EU

Vijesti / Flash | 20. 04. 2016. u 14:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada kojoj sam na čelu, u cijelosti dijeli vrijednosti euroatlantskih integriranja te stoga koristim prigodu ponoviti našu čvrstu opredijeljenost da kroz partnerstvo i regionalnu suradnju kroz Jadransko-jonsku inicijativu jačamo zajedničko društvo i zajedničke gospodarske vrijednosti.

Snažno pozdravljamo i podržavamo Strategiju EU za Jadransko-jonsku regiju koja je u cijelosti na liniji novog pristupa EU-a prema BiH te na prvo mjesto stavlja gospodarske i socijalne reforme, vladavinu prava, jačanje borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, te jačanje administrativnih kapaciteta države'', rekao je danas na konferenciji o programima Europske teritorijalne suradnje, koja se održava u Rimu, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

''Opredijeljenost za nužne reforme iskazale su sve razine vlasti u BiH, pa tako i Hercegovačko-neretvanska županija. Nedavnim prihvaćanjem Reformske agende za razdoblje 2015.-2018. zacrtana je i dinamika provedbe reformi, koje će sasvim izvjesno biti teške ali ne i neostvarive. Njihovim implementiranjem želimo dati svoj puni doprinos ispunjavanju uvjeta za dobivanje pozitivnog odgovara na nedavno podnesenu aplikaciju za punopravno članstvo u EU“, kazao je predsjednik Herceg, ističući kako „vrijeme u kojem živimo i radimo, više nego ikada, traži od nas zajedništvo i koordinirane odgovore na izazove kojima smo izloženi.''

''Promicanje gospodarskog i društvenog prosperiteta i rasta u regiji poboljšanjem atraktivnosti, konkurentnosti i povezivosti regija cilj je kojem smo posvećeni i želimo aktivno sudjelovati u povezivanju regija, očuvanju, zaštiti i poboljšanju kvalitete okoliša te povećanju atraktivnosti regija a kao jedini bosanskohercegovački izlaz na more mi u HNŽ želimo aktivno sudjelovati i u poticanju inovativnog pomorskog i morskog rasta'', naglasio je predsjednik Herceg zaključujući kako ''Hercegovačko-neretvanska županija i BiH jesu i uvijek će biti otvorene za suradnju i zajedništvo na svim poljima''.

Konferenciju su pozdravnim riječima otvorili Sandro Gozi i Diana Agosti, državni podtajnik i šefica Odjela za europske poslove u Predsjedništvu Vijeća ministara Italije, te Luciano D'Alfonso, predsjednik Regije Abruzzo. Također, nazočnima na Konferenciji obratili su se i: general D. Francesco Attardi iz Odjela za europske politike Ureda premijera, Paola Di Salvatore, direktorica Upravljačkog tijela IPA Adriatic CBC Programa, Kevin Cardiff, član Europskog revizorskog suda, Giovanni Kessler, generalni direktor Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF), Arnar Jensson, iz Odjela za transnacionalne prijetnje OESS-a, General D. Sebastiano Galdino, zapovjednik Zapovjedništva za gospodarsku i financijsku zaštitu, Aldrin Dalipi, predsjednik Regionalnog vijeća Tirane, Greta Bardeli, predsjednica Regionalnog vijeća Skadra, te Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije.

Na marginama Konferencije, predsjednik Herceg susreo se sa Sandrom Gozijem, državnim podtajnikom u Predsjedništvu Vijeća ministara Italije s kojim je razgovarao o mogućnostima međusobne suradnje. Također, susreo se i s Lucianom D'Alfonsom, predsjednikom Regije Abruzzo, kojega je s ciljem snažnijeg povezivanja regija pozvao u skoriji posjet Županiji.

Boravak u Rimu predsjednik Herceg iskoristio je za susret  Željanom Zovko, veleposlanicom BiH u Italiji, koja ga je upoznala s radom Veleposlanstva i aktivnostima koje provode kako bi omogućili bolju međusobnu suradnju između Italije i BiH, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close