Čavara - Herceg

Herceg o javnim prihodima: Ne daje nam se dio zajedničkoga 'kolača' koji nam pripada

Vijesti / Flash | 22. 06. 2017. u 15:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg primio je u četvrtak u radni posjet predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru.

''Razgovarali smo o nizu važnih tema, o stanju u kojem je HNŽ bila te o stanju u kojem je danas, s posebnim naglaskom na financijsku konsolidaciju Županije i donošenju niza važnih zakonskih i strateških planskih dokumenata kroz to vrijeme'', izjavio je nakon sastanka predsjednik Vlade HNŽ-a.

Po Hercegovim riječima, tema razgovora bila je i podjela nadležnost, posebice ona zakonska rješenja koja se tiču porezne reforme, a vezana su za provedbu Reformske agende.

''Ukazao sam na nepravični Zakon o pripadnosti javnih prihoda koji značajno zakida našu županiju i neke druge županije'', kazao je Herceg.

Herceg je na sastanku iznio i određene rezerve prema ponuđenim zakonskim rješenjima koja se odnose na zakone o doprinosima i dobiti, a koja bi značajno uskratila financijska sredstva nekim županijskim institucijama, kao što su županijski Zavod za javno zdravstvo i Služba za zapošljavanje.

''Razgovaralo smo i o nizu značajnih projekata u HNŽ-u iz djela cestovne i komunalne infrastrukture, te obnove javnih objekata. Svaka razina vlasti u ovoj zemlji mora normalno funkcionirati, a za to joj treba osigurati, sukladno nadležnostima, određena financijska sredstva. Ono što se često zaboravlja da županije imaju značajne nadležnosti u oblasti obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, policijskih struktura. Međutim, ako nam se uzimaju javni prihodi i ne daje nam se dio zajedničkoga 'kolača' koji nam pripada, onda županije, pa ni ova, ne mogu u potpunosti ispunjavati svoje obveze '', poručio je Herceg.

Predsjednik Čavara čestitao je Hercegu i Vladi HNŽ-a na postignutim rezultatima, podsjetivši kako je ta vlada imala "zaostatak" od 11 mjeseci nakon izbora.

''U tom je razdoblju bilo prevažno da se povuku odlučni potezi kako stabilizirati stanje u Vladi i napravit što bolje odnose prema Federaciji i drugim razinama vlasti'', kazao je Čavara.

Na novinarsko pitanje je li nakon izbora 2018. godine moguće da se uspostavi vlast bez većinske izborne volje Hrvata, Čavara je rekao kako je njegova želja da se poštuje Ustav i zakoni, a što je i interesu Bosne i Hercegovine i njezinih naroda.

'' Ako se ponovi scenarij iz 2011., moramo se pobrinuti da nađemo rješenje kako se to nikada više ne ponovi, jer ne možemo šutke prihvatiti da neko ruši našu domovinu i ne poštuje Ustav i zakon, i da to prođe nekažnjen'', bio je izričit Čavara.

Dodao je kako političke stranke s hrvatskim predznakom imaju obvezu zajednički nastupati kada je u pitanju zaštita prava i interesa hrvatskog naroda u BiH.

Nakon sastanka, Herceg i Čavara upriličili su zajednički posjet Srednjoj građevinskoj školi Jurja Dalmatinca u Mostaru koja je obnovljen u sklopu projekta "Energetska učinkovitost u F BiH" i predstavlja dobar primjer suradnje federalnih i županijskih tijela vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close