Ukidanje zavoda

HDZ1990 traži ostavku premijera Hercegbosanske županije

Vijesti / Flash | 17. 07. 2014. u 10:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije Dragoslav Topić dao je suglasnost na novi zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju čime se ukidaju županijski zavodi zdravstvenog osiguranja, iako to samo Skupština ove županije može učiniti, priopćeno je iz Županijskog odbora HDZ 1990 Hercegbosanske županije.

Istaknuto je kako će u sljedećih nekoliko dana Parlament Federacije BiH odlučivati o ukidanju županijskih zavoda zdravstvenoga osiguranja, a pobornici ove ideje ističu kako će tada, ukoliko se usvoji novi zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, postojati samo jedna blagajna kada je u pitanju zdravstvo, a koja će biti u Sarajevu.

''Ukratko, županiji se ponovno oduzimaju ingerencije te se prebacuju na razinu Federacije BiH, a jamac opstojnosti Hrvata su upravo županije koje gube na značaju ukoliko se ovaj zakon usvoji'', ističu iz HDZ -a1990 HBŽ te dodaju da je za očekivati da hrvatski zastupnici blokiraju donošenje ovakvoga zakona pod svaku cijenu.

Za ministra Topića i njegovu reakciju za davanje suglasnosti navode da mu i nije previše stalo do hrvatskih županija, no postavljaju pitanje kakvu ulogu u svemu ovome igra aktualni premijer Branko Ivković.

''Je li Ivković ponovo podlegao pritiscima koalicijskih partnera kao što je već bezbroj puta i učinio ili je ovo samo nastavak njegove dugogodišnje politike oštećivanja Hercegbosanske županije'', pitaju se iz HDZ -a 1990 HBŽ.

Također podsjećaju kako je sadašnji premijer Ivković kao bivši ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje protupravno dao suglasnost na referalne cijene lijekova i time oštetio ovu županiju za cca 1.000.000 maraka na godišnjoj razini.

''Zašto gospodin Ivković i njegova vlada žele uništenje županija'', traže odgovor iz ove stranke.

Zbog svega gore navedenoga Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice 1990 stava je kako je "ovo kap koja je prelila čašu" te traži ostavku Ivkovića te ministra Topića zbog, kako navode iz HDZ-a 1990 "izdaje nacionalnih interesa Hrvata u Hercegbosanskoj županiji“.

Kopirati
Drag cursor here to close