Natezanje

HDZ predlaže jedan grad s pet izbornih jedinica

Vijesti / Flash | 14. 03. 2016. u 15:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stavovi pregovaračkih timova na razini grada su dijametralno suprotni'', rekao je za Bljesak.info Damir Džeba predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH rekavši kako su apsolutno neprihvatljivi stavovi SDA.

''SDA želi urediti Mostar Zakonom o gradu riješiti pitanje Mostara što je nama neprihvatljivo jer to rješenje sadrži podjelu na jedinice sa zakonodavnom vlasti, kako god da se zvale'', rekao je Džeba komentirajući pregovore dvaju stranaka o ustroju grada na Neretvi.

Pet izbornih jedinica

Dodao je kako prema dugoročnim procjenama provedba prijedloga SDA učinila Mostar nestabilnim s više aspekata - sigurnosno, financijski pa i demografski te je iznio prijedlog HDZ-a BiH koji se drži odluka Ustavnog suda koji nalaže izmjenu izbornog Zakona za Grad.

''Prijedlog je da Mostar bude jedinstven grad s pet izbornih jedinica. Središnju gradsku zonu, koja je bila najveći problem, činili bi područje Starog grada, Središnji dio te Jugozapad kao jedna izborna jedinica, Sjever, Zapad, Jugoistok i Jug bile bi zasebne izborne jedinice'', rekao je Džeba i dodao kako bi se 26 vijećnika biralo iz svih jedinica dok bi ih devet bilo izabrano s kompenzacijskih listi.

Detalje prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar, predstavio je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sjednice HNS-a prema kojem bi se mostarski gradonačelnik birao u Gradskom vijeću kao i ranije, a bile bi zadržane i postojeće izborne jedinice.

Čović je kazao kako bi se, prema prijedlogu stranaka okupljenih oko HNS-a BiH, mijenjao broj mandata koje bi određene izborne jedinice davale što je, po njegovim riječima, suština presude Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar.

Stari i Novi grad

''Uveo bi se kompenzacijski mehanizam podjele mandata, po uzoru na izborno zakonodavstvo Federacije BiH. U Gradskom vijeću bilo bi 35 mjesta kao i do sada, a što se tiče kvota, predlažemo minimalno tri predstavnika konstitutivnih naroda, dok bi maksimalni broj bio 17, čime bi se dobila struktura Gradskog vijeća koja otprilike odgovara strukturi stanovništva u Mostaru'', kazao je Čović i dodao kako bi se gradonačelnik birao u Gradskom vijeću, dok bi Grad ostao jedinstvena jedinca lokalne samouprave bez podjela na općine.

S druge pak strane, u prijedlogu SDA, kojeg su pojedini mediji imali uvid, stoji da se Mostar dijeli na Stari grad i Novi grad, a te dvije općine bile bi i izborne jedinice. Prema tome prijedlogu, općine bi imale sve potrebne nadležnosti, a Grad bi se bavio protokolarnim stvarima.

I predsjednik SDA Bakir Izetbegović medijima je potvrdio kako SDA smatra da je ''dijeljenje'' Mostara na dvije općine dobro rješenje.

"Osmislili smo model za Mostar koji bi sačuvao jedinstven grad, imao jednog gradonačelnika, jedan proračun, jedinstvenu administraciju i unutar toga jednu posebnu podjedinicu koja bi pomogla Bošnjacima, odnosno Hrvatima da imaju dio lokalne samouprave za koju su zainteresirani", rekao je Izetbegović.

Iz OHR-a su pak za Srnu podsjetili na zaključak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira iz prosinca 2015. godine da se mora uspostaviti izborni sustav za Mostar, u skladu s odlukom Ustavnog suda.

Prema tom zaključku, podsjeća OHR, "Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenim nivoom lokalne nadležnosti ispod razine grada".

Što je rekao Ashdown? 

Da bi se izbori u Mostaru održali ove godine potrebno je u roku manjem od dva mjeseca uraditi izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu za Grad Mostar, koje podrazumijevaju da broj vijećnika u Gradskom vijeću bude proporcionalan broju birača na području cijelog grada, što do sada nije bio slučaj. 

Paddy Ashdown za Bljesak: Rješenje za BiH je u Mostaru

Mostar je do sada imao specifična izborna pravila koja je 2004. godine donio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown kako bi ujedinio Mostar. U Gradsko vijeće Mostara biralo se maksimalno po 15 Hrvata i Bošnjaka, četvoro Srba i jedan iz reda ostalih. Hrvati su bili nezadovoljni takvim rješenjima jer glasovi Bošnjaka vrijede više od glasova Hrvata u Mostaru, pa su hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH prije pet godina pokrenuli apelaciju na Ustavnom sudu BiH. Sud je zatim naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da promijeni dio Izbornog zakona BiH, o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

Zbog nemogućnosti dogovora oko tih izmjena, lokalni izbori 2012. godine u Mostaru nisu održani.

Kopirati
Drag cursor here to close