Pregovori bez detalja

HDZ i SDA za stolom: Što s Mostarom kad se spoje izbori?

Vijesti / Flash | 17. 11. 2015. u 10:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Teško je reći da su u tijeku pregovori, jer se još ne razgovara o detaljima. Dosad smo najviše razmatrali pitanje što ukoliko se spoje lokalni i opći izbori raditi s Mostarom u sljedeće dvije i pol godine'', rekao je Oslobođenju predsjednik mostarskog ogranka HDZ-a BiH Damir Džeba.

Istaknuo je kako sumnja da će se u Mostaru lokalni izbori održati iznimno u odnosu na ostale općine ukoliko u ostalim općinama lokalni izbori budu spojeni s općim te da postoji niz različitih ideja i prijedloga kada je u pitanju Mostar, posebno iz SDA.

Dodao je kako će prije novog procesa pregovora s mostarskom SDA provjeriti je li i što o ovoj temi razgovarano na višim stranačkim razinama.

''Razgovarat ćemo da vidimo kako dalje, odnosno kako da Grad nastavi funkcionirati sa ovim što trenutačno imamo. Moj stav je da kroz male korake moramo graditi povjerenje. Nema malih trikova, to što dogovorimo, želimo dalje provesti'', rekao je Džeba.

Iz SDA, koji su proteklog tjedna imali sastanak s liderom stranke, rečeno je kako postoji dobra volju i spremnost da se problem Mostara konačno počne rješavati.

Predsjednik GO SDA Mostar Salem Marić rekaoje Oslobođenju kako, kada je riječ o Statutu grada, odnosno o Izbornom zakonu, instrukcije iz vrha stranke nema.

''Ali podršku svih organa, uključujući i predsjednika Izetbegovića, imamo. Predsjednik je rekao da bez nas po pitanju Mostara neće raditi apsolutno ništa, dodavši da je spreman maksimalno se uključiti, kako bi nam bio od pomoći prilikom pregovora. Mi bismo voljeli da predsjednik bude s nama, s obzirom na to da je očigledno da se u HDZ-u ništa ne može raditi bez gospodina Čovića'', rekao je Marić.

Za SDA je u slučaju odgađanja lokalnih izbora za 2018. neprihvatljivo da Mostar i dalje funkcionira bez zakonodavne vlasti, s obzirom na to da je Gradsko vijeće raspušteno 2013, a novi izbori nisu održani jer političke stranke nisu postigle dogovor o provedbi odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izborna pravila za Mostar.

Zbog toga će, kako je potvrđeno Oslobođenju, u ovoj stranci insistirati na uspostavi zakonodavne vlasti u Mostaru. Najbrži način uspostave vlasti, ako bi došlo do odgode izbora, stav je SDA, jeste vraćanje starog saziva Vijeća ili izbori po starom zakonu i statutu koji bi bili provedeni ubrzano u roku od tri mjeseca.

Podsjećamo, čelnici mostarskih SDA i HDZ-a BiH razgovarali su prošlog tjedna o aktualnoj situaciji u Mostaru, u kontekstu mogućnosti odgađanja lokalnih izbora i izmjene Statuta Grada, ali se na nisu našla konkretna rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close