Financije

HDZ hoće upravljati svim državnim resursima

Vijesti / Flash | 05. 03. 2015. u 20:26 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na pitanje što zamjera dopredsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, Komšić je rekao da mu zamjera ''beskrajnu i potpuno bespotrebnu popustljivost prema Čoviću''.

''Demokratska fronta uopće ne mora sudjelovati u formiranju Vlade F BiH. SDA i HDZ imaju puno demokratsko pravo da traže i formiraju Vladu F BiH bez DF-a. Kako vrijeme odmiče, čini mi se da će im to jedino i preostati'', izjavio je u intervjuu za Slobodnu Bosnu Željko Komšić, predsjednik DF-a.

''Možda su malo neobični za naše političke uvjete jer polaze od osnovnih principa demokracije a sadržani su u prostoj istini - politički vrijediš onoliko koliko ti narod vjeruje...''

Dodao je kako nitko iz Demokratske fronte HDZ-u BiH i SDA neće praviti ili predstavljati problem u formiranju vlasti ali istaknuo i kako, unatoč tvrdnjama pojedinaca iz SDA, ''nikakvog oficijelnog kontakta nije bilo''.

Na pitanje što zamjera dopredsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, Komšić je rekao da mu zamjera ''beskrajnu i potpuno bespotrebnu popustljivost prema Čoviću''.

''Vjerujem da Izetbegović zna koje su krajnje namjere Čovića, ali se najčešće ponaša kao da to ne zna'', rekao je Komšić.

Ponovio je kako su zahtjevi Demokratske fronte jednostavni te ''čak i logični''.

''Možda su malo neobični za naše političke uvjete jer polaze od osnovnih principa demokracije a sadržani su u prostoj istini - politički vrijediš onoliko koliko ti narod vjeruje. A svoje povjerenje narod iskazuje brojem glasova. Nadam se da kod nas vrijedi bar elementarna logika - svaki glas isto vrijedi. Ili možda, ipak, ne vrijedi? Možda u BiH glas za HDZ vrijedi više nego glas za bilo koga drugog. Tko će mu ga više znati! Mi u DF-u smo izabrali elementarnu logiku - svaki glas vrijedi isto, jer i svaki čovjek vrijedi isto. Ako se to ne sviđa HDZ-u, to je onda njihov problem. Eto, to su minimalni zahtjevi DF-a'', rekao je sarajevskom tjedniku Komšić.

U Dnevniku D Federalne televizije u četvrtak navečer rekao je pak kako smatra da se u pregovorima za formiranje vlasti došlo u trenutnu poziciju zbog HDZ-a, iako je DF svjestan da su HDZ i SDA nezaobilazni faktor u tom procesu. Naglasio je kako DF ne želi ići u vlast ako se neće konkretno raditi, već samo fokusirati na ministarske ili direktorske pozicije.

Izjavio je kako je potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović u početku bio dosta "tvrd" u stavu da HDZ-u pripada pet ministarskih pozicija, ali je Dragan Čović postavio zahtjev i za šestim ministarskim mjestom.

''Sporno u pregovorima postalo je Ministarstvo financija FBiH. Ako se HDZ-u da pozicija u tom ministarstvu, tada će HDZ i SNSD imati većinu u Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje i Fiskalnom vijeću, čime će upravljati svim državnim resursima. Jer, to su tijela koja odlučuju o tokovima novca, odnosno kako se javni novac prikuplja i kome usmjerava'', rekao je Komšić.

Istodobno, glavni tajnik SDA, Amir Zukić, izjavio je za Fenu da osnova u pregovorima o formiranju novog saziva federalne Vlade trebaju biti ukupni izborni rezultati.

''Dijalog o formiranju vlade treba voditi za pregovaračkim stolom a ne putem medija'', rekao je tvrdeći još da je SDA bila spremna na okončanje ovog procesa.

I pored zastoja u pregovorima do kojeg je došlo nedugo nakon skorašnjih optimističnih najava o mogućem dogovoru lidera njegove stranke, HDZ BiH i DF-a, Zukić kaže da unutar te trojke i trenutno ima ''bilateralnih kontakata'' te kako smatra da slijedi uspješno okončanje procesa formiranja nove vlasti, a na pitanje kada, odgovara da to ne ovisi od njegove stranke.

''Razgovaramo, komuniciramo i mislim da će to dobro završiti'', rekao je.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) kazao je novinarima kako očekuje da će se ovaj tjedan razgovori o formiranju Vlade Federacije BiH nastaviti i da će se naći neko rješenje.

Na novinarsko pitanje kakav je stav HDZ-a BiH o zahtjevu Demokratske fronte za Ministarstvo finansija BiH Čolak je odgovorio: "Vi znate kakav je naš stav. Mi smo taj naš stav davno rekli, nismo ga mijenjali nijednog trenutka''.

''Mislim da bi bilo dobro da je i gospoda iz DF-a ostala kod svojih zahtjeva, ali sad je tako kako je. Ono što vam mogu reći, da ne mislim da postoji mogućnost konsenzusa o ministarstvu financija, ali očekujem da će se ovaj tjedan razgovori nastaviti i da će se naći neko rješenje'', rekao je Čolak.

Po njegovim riječima, sad se razgovara o resorima u Federaciji BiH.

''Dakle, kad je riječ o resorima na državnoj razini, to je davno već usuglašeno i mislim da sad niko razuman ne bi trebao to dovoditi u pitanje, barem se tako nadam'', kazao je Čolak.

Podsjećamo, član Predsjedništva DF-a, Damir Bećirović, za Bljesak.info rekao je kako će DF tražiti da mu pripadne barem jedno ministarstvo financija, federalno ili državno.

''Ako HDZ BiH već toliko želi federalno ministarstvo financija, mi ćemo im ga prepustiti, ali da nam onda prepuste ministarstvo financija na državnoj razini'', poručio je Bećirović.

Kopirati
Drag cursor here to close