Formiranje koalicije

HDZ BiH i SDA u Mostaru dogovorili formiranje vlasti u županijama i FBiH

Vijesti / Flash | 15. 11. 2014. u 10:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović postigli su na sastanku u Mostaru dogovor o formiranju vlasti na županijskoj i federalnoj razini, dok će se razgovori o formiranju Vijeća ministara BiH nastaviti. Kako je na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao Čović, definirano je partnerstvo SDA, HDZ-a BiH i Demokratska fronta (DF) na svim razinama.

"Definirali smo stajališta oko ključnih odredbi što će nam biti zajednički posao na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini. Već sljedećeg tjedna sjest ćemo s ostalim strankama iz Federacije koje će s nama činiti vlast i definirati sadržaj onog što bi ta široka koalicija stranaka trebala raditi na federalnoj razini", kazao je Čović.

Dodao je kako vjeruje da se vrlo brzo mogu formirati novi sazivi županijskih skupština kako bi se mogli birati zastupnici u Dom naroda Federacije BiH što je preduvjet za formiranje vlasti na federalnoj razini. Kada je u pitanju državna razina, Izetbegović je kazao kako o tome danas nije postignut dogovor.

"Međutim, prema onome kako ja vidim stvari i kakve su reakcije predsjednika HDZ-a BiH, ne mislim da će to biti problem", kazao je Izetbegović, dodavši kako je atmosfera na današnjem sastanku bila "iznenađujuće dobra", te da su obje strane pokazale "elastičnost i spremnost na suradnju".

Na novinarsko pitanje o mogućnosti suradnje sa SNSD-om i predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom, Izetbegović je naveo nekoliko Dodikovih citata u kojima on negira Bosnu i Hercegovinu i genocid u Srebrenici, te dodao kako je Dodik time "zakovao stvar za ovaj mandat".

Na isto pitanje Čović nije bio decidan. "Ja bih stvarno želio imati stabilnu vlast na svim razinama. Kako će to završiti vidjet ćemo vrlo skoro. (...) HDZ BiH ima ogromnu odgovornost kao i SDA. Mi smo apsolutni pobjednici na ovim izborima i to od nas traži da formiramo vlast i mijenjamo stvari na bolje u BiH", kazao je Čović.

Izetbegović i Čović danas su se dotaknuli i Mostara. Potpredsjednika SDA je kazao da nisu ulazili u detalje, no obje strane su kazale kako će ispoštovati sve odluke Ustavnog suda koje se odnose na Mostar. "Međutim, postoji Washingtonski sporazum, postoji Daytonski sporazum, zaštitni mehanizmi, postoji i dobra volja... Mostar će biti jedan grad, a u njemu će biti svi zaštitni mehanizmi koji će garantirati svu ravnopravnost naroda i građana u njemu", istaknuo je Izetbegović.

Čović je najavio kako će se odmah po uspostavljanju vlasti formirati i posebna radna skupina koja će biti zadužena za pitanje Mostara i izmjene izbornog zakona kako bi se u gradu na Neretvu mogli održati lokalni izbori.

Podsjećamo, Čović je uoči izbora u intervjuu za Bljesak.info potvrdio kako postoji dogovor sa SDA oko Mostara, ali da je bošnjačka stranka tražila da se rješenje odgodi za razdoblje nakon izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close