Split

HDZ BiH i HDZ RH ne pristaju na neravnopravnost Hrvata u BiH

Vijesti / Flash | 07. 04. 2014. u 19:24 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik hrvatskog HDZ-a Tomislav Karamarko i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović večeras su u Splitu poručili kako njihove stranke ne pristaju na neravnopravnost Hrvata u BiH te se zauzimaju za ulazak BiH u Euroopsku uniju, ali uz istodobnu uspostavu ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Naglasili su da BiH za ulazak u EU mora ispuniti iste standarde kao i Hrvatska.

- Mi ćemo se zalagati i pomagati ulazak BiH u Europsku uniju kao dobri prijetelji preko, između ostalog, i ravnopravnosti Hrvata. Nama je to jako stalo zbog toga što je BiH također naša domovina, isto kao i Republika Hrvatska - rekao je Karamarko odgovarajući na novinarski upit kako komentira incijativu hrvatske Vlade da se omoguće pregovori o ulasku BiH u EU prije političkog uređenja, odnosno prije izmjene Ustava u BiH.

Istaknuo je kako je zainteresiran da se susjedna i prijateljska BiH što prije uredi „po standardima Europske unije i da prođe one procese i postupak koje je prošla Hrvatska“.

- Nama je BiH prvorazredno vanjskopolitičko pitanje, i sigurnosno, gopodarsko i prometno, ali s obzirom da je naš (hrvatski) narod neravnopravan u BiH, mi se sa time ne možemo miriti -, rekao je Karamarko.

Čović je istaknuo kako se HDZ BiH zauzima za europski put BiH te kako je potpora Republike Hrvatske važna.

- Ako netko misli da će se BiH darovati vrata za ulazak u EU, onda se grdno vara; mi se unutar BiH moramo dogovoriti i reorganizirati BiH, a to je paralelan proces. Nije realno da nama (BiH) netko pokloni kraći put za ulazak u EU s nekim manjim sadržajima od onih koje je imala Republika Hrvatska, jer to je nešto što je neizvodivo -zaključio je Čović.

Naglasivši kako je nužna uspostava ravnopravnosti Hrvata, Bošnjaka i Srba u BiH, Čović je kazao da HDZ BiH ima prijedlog ustavnih promjena u BiH.

- HDZ BiH ima prijedlog Ustava BiH kroz četiri federalne jedinice u BiH, ali i sva druga rješenja koja mogu dobiti većinu u državnom parlamentu; bez te većine sve drugo je iluzija - rekao je Čović.

Karamarko i Čović su večeras u Splitu sudjelovali na radnom sastanku HDZ-ovih dužnosnika iz dalmatinskih županija.

Kopirati
Drag cursor here to close