Dogovori

HDZ BiH bez komentara o dogovoru SDA i DF-a

Vijesti / Flash | 09. 03. 2015. u 13:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto izjavila je za Srnu da je dogovor SDA i DF-a o formiranju vlade Federacije BiH interna stvar te dvije stranke i da ga ne želi komentirati.

Istaknula je kako postoje principi vođenja pregovora, a da HDZ BiH ne želi ulaziti u nečije interne dogovore, niti komentirati dogovor SDA i DF-a o formiranju vlade FBiH.

Krišto nije mogla reći hoće li danas biti održan sastanak HDZ-a BiH, SDA i DF-a o formiranju vlasti u FBiH, ali je glasnogovornik HDZ-a BiH Anđelko Maslać rekao kako je predsjednik ove stranke Dragan Čović u Mostaru i da za danas nisu planirani sastanci stranaka u ovom gradu.

Bez sastanka 

Čović se pak sastao s izaslanstvom HVIDR-e te iznio ''jasan stav HDZ-a BiH kako će preko predsjednika F BiH i članova nove Vlade F BiH učiniti sve da se proces nezakonite revizije braniteljskih prava vrati u okvire zakona, te da se ponište sve nezakonite ranije donesene odluke kojima je cilj bio nelegalno oduzimanje prava pripadnicima HVO-a''.

Naime, SDA i DF postigli su sinoć načelan dogovor o formiranju vlasti, ali nisu htjeli izlaziti u javnost s detaljima, dok sve ne bude prezentirano i HDZ-u, a iz SDA i DF-a najavljena je mogućnost da danas bude održan sastanak ove tri stranke.

Glavni tajnik SDA Amir Zukić nije želio komentirati posljednji sastanak SDA i DF-a.

Zukić je na pitanje hoće li trojni sastanak s HDZ-om biti održan danas rekao da bi "trebao biti ovog tjedna''.

Emir Suljagić iz DF-a je za Anadoliju kazao kako nije prisustvovao posljednjem sastanku između SDA-a i njegove stranke. On je poručio kako je i predsjednik DF-a Željko Komšić jučer izjavio da je sa SDA sklopljen sporazum.

"To je sve što vam mogu i ja reći", kazao je Suljagić, dodavši da je prema dogovoru dviju stranaka "dužan" ne govoriti o detaljima jučerašnjeg sastanka. Suljagić je također dodao da mu nije poznat termin novog trojnog sastanka.

Istodobno, Delegacija EU u BiH priopćila je kako kontinuirano naglašava presudnu važnost formiranja vlasti na svim razinama kao najurgentnijeg pitanja te stoga pozivamo sve aktere da intenziviraju napore i okončaju potrebne procedure.

Naglasili su da su uspostavljene nove vlasti ključne kako bi se krenulo s prijeko potrebnim reformama usmjerenim na rješavanje problema građana, posebno u kontekstu ozbiljnosti ekonomske situacije u BiH.

Požurite! 

Nove vlasti, ističu, imat će ključnu ulogu, u skladu sa svojim nadležnostima, u pripremi i provedbi programa reformi u vezi sa novom inicijativom EU.

''EU poziva relevantne političke stranke da intenziviraju napore kako bi Vlada Federacije BiH bila imenovana bez bilo kakvih daljnjih odlaganja'', poručuju iz Delegacije EU u BiH.

Također pozivaju vlasti BiH "da u najkraćem mogućem roku okončaju proceduru imenovanja Vijeća ministara BiH."

Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić izjavio je kako je cjelokupna međunarodna zajednica, uključujući i Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), u više navrata isticala da je formiranje vlasti u BiH na svim razinama pitanje od krajnje hitnosti.
Stoga OHR još jednom poziva političke stranke da završe proces formiranja vlada bez daljih odlaganja te da se okrenu rješavanju ozbiljnih izazova s kojima se BiH i njezini građani suočavaju.

''To je, prije svega, otvaranje novih radnih mjesta, osiguravanje vladavine prava, borba protiv korupcije i napredak na putu k euroatlantskim integracijama'', istaknuo je Brkić.

Poručio je da je došlo je vrijeme da se konačno usuglasi podjela rada i da se krene s pravim poslom, "a to je rad u službi građana".

Kopirati
Drag cursor here to close