NOvac

HBŽ: Za gradnju zgrade braniteljima skinuto 600 tisuća KM

Vijesti / Flash | 26. 01. 2015. u 11:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za pitanja branitelja Hercegbosanske županije (HBŽ) u prošloj 2014. godini od pristiglih 460 zahtjeva za isplatu jednokratne novčane pomoći riješila je 259 i tim korisnicima je novac isplaćen, dvoje podnositelja zahtjeva je u tom vremenu umrlo, a jedna je osoba odustala.

Po riječima ravnateljice Uprave za pitanja branitelja ove županije Ljiljane Kovačević, zahtjevi se rješavaju onako kako ima raspoloživih sredstava iz Vlade Hercegbosanske županije s tim da je napomenula da će se 170 zahtjeva iz tog perioda ''ovih dana riješiti''.

''Uglavnom se ti zahtjevi odnose na isplatu jednokratnih novčanih sredstava oboljelim braniteljima kao i njihovim članovima obitelji, rješavanje određenih socijalnih statusa, a unutar istoga postoji posebna stavka za nabavku lijekova'', za Fenu je kazala Kovačević.

U rješavanju zahtjeva pomažu braniteljske udruge čiji članovi čine povjerenstvo, odrade i procjene pristigle zahtjeve, preporuče visinu sredstava (svaki zahtjev je zaseban) temeljem čega dalje ravnateljica radi finalizaciju, a sve ovisi, kako još jednom ponavlja, od sredstava koliko im odobri Vlada ove županije.

Također, od Kovačević se doznaje da Uprava za pitanje branitelja financira plaćanje zdravstvenog osiguranja za 500 korisnika s ovih prostora za što je za prošlu godinu izdvojeno oko 80.000 KM. Za troškove sahrana ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji, članova obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja i demobiliziranih branitelja, osoba zaslužnih u Domovinskom ratu (dobitnika ratnih priznanja ili odlikovanja) iz Uprave je prema Vladi HBŽ otišlo zahtjeva u visini oko 30 000 KM.

Uz to je dodala da su određena sredstva kako iz Uprave tako i Vlade HBŽ-a rezervirana za obilježavanja spomen dana svih mrtvih branitelja, obilježavanje dana ratnih postrojbi i operacija, određena godišnja događanja vezana za Kupres, Livno, Tomislavgrad te je Uprava na prijedlog udruga sudjelovala prošle godine u nabavci lijekova za područja zahvaćena poplavom.

Na kraju prošle godine, pri rebalansu proračuna, zakonodavno tijelo Hercegbosanske županije je, na prijedlog Vlade, s te stavke, gdje je bilo namijenjeno oko 800.000 KM za dovršetak braniteljske zgrade u Tomislavgradu i izgradnju nove u Livnu skinulo 600.000 KM.

Na upit o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, Kovačević je istaknula da je Skupština HBŽ u ranijim sazivima to usvojila, ali da se ta prava ne implementiraju.

''S tim u vezi napravljen je Pravilnik o stambenom zbrinjavanju branitelja, dan je braniteljskim udrugama na usuglašavanje i mišljenje, a poslije toga ide na Vladu HBŽ-a'', kazala je ravnateljica Uprave za pitanja branitelja Hercegbosanske županije Ljiljana Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close