Inspekcija

Hadžiomeroviću preporučeno da se obrati sudu

Vijesti / Flash | 21. 06. 2012. u 11:19

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo uputila je odgovor Bakiru Hadžiomeroviću na njegovu predstavku u kojem navodi da je izvršen inspekcijski nadzor u RTVFBiH, kako je on i tražio.

Uvidom u predmetno Rješenje je utvrđeno da sadrži formalnopravne nedostatke u formulaciji naziva donesenog Rješenja o prestanku Ugovora o radu s ponudom izmijenjenog Ugovora o radu, s obzirom na to da se u konkretnom slučaju ne radi o prestanku Ugovora o radu, već o otkazivanju postojećeg Ugovora o radu i istovremenom ponudom na zaključivanja novog Ugovora o radu, što je vidljivo na osnovu donesenog Rješenja, a odnosi se na otkaz postojećeg Ugovora o radu i istovremenom ponudom na zaključivanje novog Ugovora o radu, kaže se u odgovoru upućenom Hadžiomeroviću.

Kao pravna osnova zaključnog ugovora o radu na radno mjesto komentator poslodavac navodi Pravilnik o unutarnjoj organizacionoj strukturi od 27. prosinca 2010. godine, koji je prestao da važi, što je definirano u završnim odredbama trenutno jedino važećeg Pravilnika o unutrašnjoj organizacijskoj strukturi od 30. studenog 2011. godine, navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

U proceduri otkazivanja Ugovora o radu i istovremeno ponude zaključivanja novog Ugovora o radu s izmijenjenim uvjetima inspektor rada je utvrdio određene nedostatke u primjeni propisa iz oblasti rada od poslodavca.

Kako poslodavac prije donošenja odluke značajne za prava i interese zaposlenika nije izvršio obaveznu konsultaciju s Vijećem uposlenika, odnosno Sindikatom o namjeravanoj odluci, a naročito, između ostalog kada se radi o premještaju i otkazu, inspektor rada će protiv poslodavca i odgovornih osoba podnijeti prekršajne naloge za učinjeni prekršaj.

Članom 25. Zakona o vijeću uposlenika je predviđeno da odluka koja je donesena suprotno odredbama ovog zakona o obavezi konzultiranja s Vijećem uposlenika ništavna je. Na okolnosti razrješenja s funkcije urednika TV programa i multimedije ističemo da je Zakonom o javnom servisu RTV FBiH članom 28. definirana nadležnost Upravnog odbora za davanje suglasnosti na imenovanje nositelja najviših programskih funkcija, ali ne i razrješenja s tih funkcija, kaže Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

S obzirom na to da inspektor rada nema ovlasti da poništava odluke poslodavca, upućujemo vas da dalju zaštitu prava iz radnih odnosa možete ostvariti u nadležnim sudom i to u roku od jedne godine od dana dostave odluke kojom je povrijeđeno pravo zaposlenika, odnosno od dana saznanja za povredu prava iz radnog odnosa, savjetovali su Hadžiomeroviću iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a.

Samostalni sindikat uposlenika javnih RTV servisa također smatra da je rješenje o prestanku ugovora o radu Bakiru Hadžiomeroviću doneseno suprotno članu 23. Zakona o vijeću uposlenika FBiH, jer prije njegovog donošenja nije konzultiran Sindikat, te se u skladu sa članom 25. istog Zakona rješenje smatra ništavnim, kao i da ono ne može imati posljedice na prava uposlenika da nastavi obavljati poslove po osnovu Ugovora o radu od 22. rujna 2011. godine.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH također smatra da je odluka poslodavca o prestanku ugovora o radu donesena suprotno odredbama članu 25. Zakona o vijeću zaposlenika FBiH nevažeća.

Kopirati
Drag cursor here to close