Povratak

Haaški cirkus za Vojislava Šešelja

Vijesti / Flash | 31. 03. 2015. u 07:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom (ICTY) i srbijanski vicepremijer Rasim Ljajić izjavio u ponedjeljak kako je za haaškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja kojem je Haaški sud naredio da se vrati u haaški pritvor najbolje da sam ode u Den Haag i preda se.

''Svako opiranje umanjit će šansu da kasnije bude pušten. Nastavi li sa ovakvim izjavama, čini sebi medvjeđu uslugu'', rekao je Ljajić u večernjem dnevniku RTS-a.

Ljajić je rekao kako Beograd očekuje odluku Raspravnog vijeća da bi mogao govoriti i odlučivati o sljedeći potezima, te naglasio da je u ovom trenutku najvažnije da se “sačuva politička i društvena stabilnost”.

Ljajić je ocijenio da u slučaju Šešelj postoji nekoliko pravnih presedana - od njegova odlaska u Den Haag do današnje odluke vijeća pa je u tom kontekstu “svaka politička implikacija ovih događaja legitimna i realna”.

“Ne možete nikog uvjeriti da nema političkih implikacija. Važno je da hladne glave uđemo u sve ovo, da ne dajemo svemu značaj koji događaj nema”, poručio je Ljajić u razgovoru za RTS.

Istodobno, nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartmann optužila je Haaški sud da snosi krivnju “za cirkus koji je nastao” u slučaju Šešelj.

Za vijesti beogradske televizije B92 Hartmann je ocijenila kako će sud vjerojatno inzistirati na ponovnom izručenju Šešelja, naglasivši da on svojim ponašanjem Srbiju stavlja ''u nezgodnu situaciju''”.

''Logično je bilo da promijene odluku, ali je trebalo da misle o tome ranije, s obzirom na to kako se Šešelj ponaša, kao i na činjenicu da je u Srbiju vraćen bezuvjetno. Sada je to žalosno svejedno'', ocijenila je Hartmann, uvjerena da je eventualni nastavak suđenja Šešelju u odsutnosti ''malo vjerojatan''.

''Običaj je da osuđeni budu nazočni (suđenju). Ne vjerujem da će se prihvatiti da mu se sudi u odsutnosti jer je on pokazao veliko nepoštovanje suda i rekao da se neće vratiti, te da će spriječiti vlast u Srbiji da ispuni obveze“, rekla je za B92 Hartmann, uvjerena da ICTY neće dozvoliti nikakvu “specijalnu formu suđenja”.

Podsječamo, prizivno vijeće Haaškog suda zatražilo je u ponedjeljak od Raspravnog vijeća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju Vojislava Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvor u Scheveningenu.

Šešelj, koji je i vođa Srpske radikalne stranke, je uzvratio da se neće dragovoljno predati i poručio svojim donedavnim suradnicima a sada srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću da ga uhite.

Potez Den Haaga službeni Beograd ocijenio je “perfidnim” i “nemoralnim”, a Zagreb “odličnom” odlukom suda, uz ocjenu da ICTY Šešelja nije ni trebao pustiti na slobodu.

Šešelju se po optužbama za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini sudilo skoro 12 godina u Den Haagu, a zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten je na privremenu slobodu 12. studenog 2014. Nakon puštanja je aktivno sudjelovao u političkom životu Srbije, držao je govore na skupovima koji su mahom ocijenjeni kao ratnohuškački i govor mržnje, te organizirao prosvjedne akcije svoje stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close