Slanje dokumentacije

Haag u predmetu protiv Ratka Mladića traži od RS podatke o Tomašici

Vijesti / Flash | 08. 10. 2015. u 17:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Haaškog tribula dostavilo je tijekom prošle godine Centru RS za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba te MUP-u RS 20 pisanih zahtjeva na postupanje.

Ti zahtjevi su se uglavnom odnosili na predmet protiv haškog optuženika Ratka Mladića, s obzirom da je pretresno vijeće odobrilo zahtjev Tužiteljstva Haškog tribunala da ponovo otvori dokazni postupak radi iznošenja dokaza o masovnoj grobnici u mjestu Tomašica kod Prijedora.

Ovi zahtjevi su se odnosili na dostavljanje razne dokumentacije iz ratnog razdoblja, od 1992. do 1995. godine, te na uručivanje poziva osoba radi saslušanja od istražitelja Haškog suda.

Tužiteljstvo Haškog tribunala također je za potrebe u predmetu protiv Ratka Mladića zahtijevalo dostavljanje podataka koji se odnose na utvrđivanje određenih činjenica, te na evidencije koje su se ticale poimenično navedenih 26 osoba i kopije dokumenata iz oblasti personalne, disciplinske i kaznene evidencije za ove osobe, stoji u izvještaju o suradnji institucija RS-a sa Haaškim sudom tijekom prošle godine.

U izvještajnom razdoblju nije bilo obavezujućih naloga sudskog vijeća za svjedočenje, a u vezi s postupcima koji se vode pred Haaškim sudom, kao ni zahtjeva za pružanje dodatnih jamstava vlasti RS-a za eventualni privremeni boravak optuženih osoba na teritoriji RS.

Također, lani su ostvareni i kontakti s advokatskim timom obrane u predmetu Ratko Mladić, s ciljem osiguranja potrebnih podataka vezanih za ovaj proces.

Pomoć je, konkretno od Centra RS za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba, tražena u osam slučajeva i odnosi se uglavnom na pretraživanje, sistematiziranje i ustupanje raspoložive arhivske građe i dokumentacije neophodne u cilju pripreme odbrane, a u skladu s načelima i procedurama haaškog suda.

Neophodno je istanuti da su neki od ovih zahtjeva bili izuzetno obimni, te je za odgovor na njih bilo neophodno angažirati veći broj službenika koji su vršili prikupljanje dokumentacije na terenu i njeno pripremanje za timove obrane, stoji u informaciji koju će razmatrati zastupnici Narodne skupštine RS na narednoj sjednici zakaznoj za 20. listopad.

Kao primjer jednog takvog zahtjeva naveden je i zahtjev tima obrane Ratka Mladića koji je uključivao angažman službenika Centra na prikupljanju i klasifikaciji dokumentacije iz vojnih evidencija na području sedam općina (grad Banja Luka, Ribnik, Oštra Luka, Kotor-Varoš, Srbac, Derventa i Brod).

Kopirati
Drag cursor here to close