Ponovno izručenje

Haag mora potvrditi da je za povratak Šešelja potreban nalog za uhićenje

Vijesti / Flash | 02. 06. 2015. u 13:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnik Vlade Srbije Saša Obradović zatražio je od Žalbenog vijeća Haškog tribunala da ga sasluša i potom se izjasni je li za povratak Vojislava Šešelja potreban nalog za uhićenje, koji je prema srbijanskom Zakonu o suradnji s Haškim tribunalom neophodan za pokretanje postupka izručenja.

Obradović je danas potvrdio Tanjugu da je podnesak kojim se traži zakazivanje rasprave po tom pitanju podnesen Tribunalu i izrazio očekivanje da će rasprava biti održana u roku od desetak dana.

Do tada, Šešelj ostaje na slobodi u Srbiji pod uvjetima koje mu je odredilo pretresno vijeće Haškog tribunala, koje ga je pustilo na privremenu slobodu u studenom prošle godine, osim ako ne odluči izmijeniti svoju odluku i da se dobrovoljno vrati u pritvor Haškog tribunala.

Početkom prošlog tjedna Srbija je dobila odluku Žalbenog veća od 22. svibnja, kojom je naložen povratak Šešelja u pritvor u Haagu, ali ne i nalog za uhićenje, bez kojeg se u Srbiji ne može pokrenuti postupak izručenja.

Šešelj je pušten na privremenu slobodu u studenom prošle godine nakon 12 godina provedenih u pritvoru.

Na inzistiranje glavnog tužitelja Haškog tribunala Sergea Brammertza, Žalbeno vijeće je naložilo Vladi Srbije da ga uhiti do 26. svibnja, ili u što kraćem roku nakon toga.

Šešelj ne želi dobrovoljno da se vraća u haški pritvor, u koji je 2003. godine doborovljno otišao i još uvijek čeka prvostupanjsku presudu.

Kopirati
Drag cursor here to close