Spašavanje

Gvatemala: Brdo zatrpalo gradić, oko 300 nestalih

Vijesti / Flash | 04. 10. 2015. u 07:07 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dulce del Carmen Lavarenzo Pu se upravo vratila iz crkve kad se zemlja zatresla uz groznu, zastrašujuću buku. Val mulja se slio s planine i zakopao sve što mu se našlo na putu, samo 50 metara od njene kuće, prenosi Index.

"Sve se zacrnilo, jer su se ugasila svjetla", rekla je 28-godišnjakinja o klizištu koje je u četvrtak pogodilo njeno susjedstvo u predgrađu Guatemala Cityja. "Padali su pepeo i prašina, pa smo mi izašli iz kuće, ništa se nije moglo vidjeti", rekla je žena koja je u petak briznula u plač prepoznavši tijelo rođaka u lokalnoj mrtvačnici, piše AP.

Potraga za preživjelima se nastavila u subotu u gradiću Santa Catarina Pinuli u Gvatemali nakon katastrofalnog klizanja tla u kojem je poginulo najmanje 30 osoba, a 300 ih se smatra nestalima, prenose agencije.

Operacije spašavanja koje vodi više od 500 vatrogasaca, vojnika i policajaca prekinute se u petak navečer "iz opreza" kako ih se ne bi dovelo u opasnost zbog mraka i moguće kiše, rekao je novinarima David de Leon, glasnogovornik Nacionalnog centra za borbu protiv prirodnih katastrofa.

Potraga za preživjelima ispod naslaga zemlje koja se urušila na selo nastavila se u subotu ujutro po lokalnom vremenu. Do katastrofe je došlo u petak u gradiću Santa Catarina Pinuli koji se nalazi oko 15 kilometara jugoistočno od glavnog grada Guatemala Cityja.

Na snimkama iz zraka koje su objavili lokalni mediji vidi se kako se čitava jedna strana brežuljka urušila, a blatna zemlja gotovo je u potpunosti prekrila dijelove gradića. Spasilačke službe objavile su da je najmanje 125 kuća potpuno uništeno, prenosi Reuters.

Vlasti Gvatemale priopćile su danas da se 300 ljudi vodi kao nestalo nakon velikog klizišta koje je pogodilo ovu zemlju u kome je poginulo najmanje 87 ljudi, a stotine kuća je uništeno.

Klizište je do sada odnijelo 87 života, uključujući 17 djece, a stotine kuća je uništeno u mjestu Santa Katarina Pinula, u blizini prijestolnice Guatemala Cityja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close