Potrebno ući u NATO

Gupta: BiH mala država stigmatizirana ratovima

Vijesti / Flash | 14. 07. 2014. u 12:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Neumu je u ponedjeljak započela petodnevna konferencija o pristupanju zemalja zapadnog Balkana NATO savezu pod nazivom "Balkanska priča o uspjehu - Osiguravanje regionalne sigurnosti i stabilnosti" na kojoj su se okupili predstavnici bh. vlasti, NATO stožera u Sarajevu, Ujedinjenih naroda i regionalnih članica Atlantskog vijeća.

Predsjednica organizatora konferencije Atlantskog vijeća BiH Dijana Gupta kazala je kako su sve političke opcije u BiH postigle konsenzus o nužnosti učlanjenja BiH u punopravno članstvo NATO saveza.

''Mi smo mala država stigmatizirana ratovima i kao svaka država imamo potrebu za očuvanjem trajnoga mira, a ulazak u NATO bi svakako značio sigurnu budućnost. Vjerujem našim političarima, bez obzira o kojoj se opciji radi, i uvjerena sam da oni imaju kapacitet napraviti reforme i svakako im želim pružiti podršku kako bi što prije krenuli u te procese'', kazala je Gupta.

Šef Misije BiH pri NATO-u Branimir Jukić podsjetio je kako Bosna i Hercegovina kao posljednji uvjet za ispunjenje uvjeta iz mape puta mora uknjižiti 63 perspektivne vojne lokacije na Ministarstvo obrane BiH.

''Nakon ispunjenja tog uvjeta očekuje nas završni dio posla koji podrazumijeva reforme u obrambenom i sigurnosnom sektoru. Prije ispunjenja tog posljednjeg uvjeta teško je govoriti o bilo kakvom vremenskom okviru. Najbitnije je da smo mi na putu ka članstvu u NATO, a o nama samima ovisit će koliko ćemo brzo postati punopravni član Saveza'', kazao je Jukić.

Američki brigadni general Christopher J. Petty, zapovjednik NATO stožera u Sarajevu, u svom je pozdravnom govoru kazao kako je NATO jako zainteresiran da Bosna i Hercegovina što prije postane punopravnom članicom Sjevernoatlantskog saveza te da će sve strukture NATO-a i dalje pružati punu podršku domaćim vlastima u tom nastojanju.

''Naš krajnji cilj je da BiH dobije obrambene i sigurnosne strukture kompatibilne s NATO standardima, koje će biti pod nadzorom demokratski izabrane civilne vlasti. Pred vama su brojni izazovi kako biste došli do tog cilja'', poručio je general Petty.

On je upozorio kako je frustrirajuće što se reforme u BiH provode suviše sporo zbog čega država zaostaje u procesima euroatlantskih integracija.

''No, ja sam uvjeren da Bosna i Hercegovina može uspješno proći kroz te promjene jer je to u interesu Bosne i Hercegovine i njezinih građana'', zaključio je američki general.

Kopirati
Drag cursor here to close