Cjelonoćna akcija

GSS spasio belgijske planinare na Čvrsnici

Vijesti / Flash | 07. 07. 2017. u 07:50 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon cjelonoćnog traganja spašavatelji Saveza gorskih službi spašavanja u BiH pronašli su dvojicu nestalih planinara iz Belgije u petak ujutro u 6.30 sati.

Sofijan i Karlos su se u četvrtak oko 19.00. javili policiji da su se izgubili na Čvrsnici, te da su iznemogli i dezorjentirani i traže pomoć GSS-a.

''Iz telefonskih razgovora s nestalima nije se moglo precizno zaključiti njihova lokacija tako da je ostalo ogromno područje za traganje'', navode iz GSSuBiH.

Spasilački tim HGSS Mostar i GSS Jablanica je krenuo prema Plasi sinoć oko 21.00 sat, dok je drugi dio tima promatrao područje Plase iz sela Grabovica i slao svjetlosne signale prema Čvrsnici.

''Nakon upornih pokušaja dobili smo potvrdu da su nestali planinari primjetili znakove koje smo im slali. Nažalost, nisu imali nikakvu rasvjetu niti mogućnost da zapale vatru te nisu mogli odgovoriti na poslane signale'', kažu iz GSSuBiH.

To je ujedno i glavni razlog što je potraga za njima trajala cijelu noć.

Na kraju se sve dobro završilo, osim izgubljenog ruksaka i nekoliko ogrebotina njih su dvojica živi i zdravi dočekali spašavatelje, koji su ih onda ispratili prema Strmenici i dalje u selo Grabovicu. Njihov silazak trajao je nekoliko sati.

Kopirati
Drag cursor here to close