Zločini

Grobnica Radiče kod Mostara minirana i zabetonirana

Vijesti / Crna Kronika | 18. 12. 2014. u 07:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Postoje određene informacije o jami na lokalitetu Radiče u blizini Mostara za koju postoji informacija da se tu nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava s područja Hercegovine, među kojima je najveći broj žrtava srpske nacionalnosti'', potvrdio je za medije glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Naime, srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine objavilo je informaciju kako se u mjestu Radiče u okolini Mostara nalaze grobnice te da se do informacija o postojanju grobnice došlo zahvaljujući suradnji Tužiteljstva za ratne zločine Srbije i Tužiteljstva BiH.

"Radi se o vrlo opsežnoj potrazi koja se odnosi na veliki broj ratnih zločina počinjenih tijekom 1993. i 1994. godine, nad više stotina žrtava", navedeno je u priopćenju srbijanskog tužiteljstva.

Grubešić je pak rekao kako državno tužiteljstvo BiH poduzima određene aktivnosti vezano za početak ekshumacije na toj jami.

''Problem je u tome što je jama zatrpana, betonirana, a to područje je i minirano, pa će biti potrebna velika sredstva i angažman mnogih institucija u BiH kako bi se tu izvršila ekshumacija i utvrdio broj posmrtnih ostataka koji se tu nalaze i identificirale žrtve, jer postoje pretpostavke da se na tom lokalitetu nalazi veći broj posmrtnih ostataka'', rekao je Grubešić.

Dodao je kako će u sljedećem razdoblju poduzeti aktivnosti prema institucijama u BiH da se pokrene ta ekshumacija.

''Imamo i značajnu suradnju s pravosuđem, odnosno Tužiteljstvom za ratne zločine Republike Srbije oko nekih podataka, tako da će se na tom lokalitetu u budućnosti raditi", rekao je Grubešić.

Kopirati
Drag cursor here to close