Neonacistička stranka

Grčka spremna za suđenje ''Zlatnoj zori''

Vijesti / Flash | 19. 04. 2015. u 16:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka će u ponedjeljak započeti jedno od najpopularnijih suđenja u posljednjih nekoliko decenija.

Suđenje će početi protiv osoba povezanih s neonacističkom strankom Zlatna zora vezano za optužbe koje uključuju ubojstvo i sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji.

Očekuje se da će sudski proces potrajati nekoliko mjeseci i vjerojatno će odlučiti o sudbini treće najveće stranke u parlamentu čiji su statovovi otvoreno ksenofobični i antisemitski.

Nekada je ova stranka bila na marginama, ali je u posljednjih nekoliko godina dobila na popularnosti otkako je zemlja počela sve dublje upadati u ekonomsku krizu.

Suđenje će se odvijati u zatvoru visoke sigurnosti u Ateni gdje će o sudbini predsjednika stranke Nikos Michaloliakos i 68 njegovih saradnika odlučiti trojica sudaca, prenio je AFP.

Većina je optužena za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, što je teško kazneno djelo u Grčkoj, dok su drugi optuženi za ubojstvo, planiranje ubojstva, posjedovanje oružja i rasističko nasilje. Mogli bi biti osuđeni na kazne zatvora od po 20 godina.

Nakon 15-mjesečne istrage, državni tužitelji će pokušati dokazati da je agresivna antiimigrantska grupa djelovala kao kriminalna organizacija pod vojnim vodstvom i da je ubijala imigrante i političke protivnike.

Kopirati
Drag cursor here to close