Ustrijeljeni na cesti

Grčka se pribojava nasilja nakon ubojstva članova Zlatne zore

Vijesti / Flash | 02. 11. 2013. u 21:26 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ubojstvo dvojice mladih članova krajnje desne grčke stranke Zlatna zora šokiralo je Grke i pokrenulo pitanja klizi li Grčka u spiralu nasilja.

Grčke protuterorističke službe istražuju je li ubojstvo u blizini ureda stranke osveta za ubojstvo antifašističkog repera kojega je pristaša Zlatne zore ubio u rujnu.

Ubojstvo repera Pavlosa Fissasa izazvalo je prosvjede u Grčkoj i obračun vlasti sa Zlatnom zorom, koja se uglavnom smatra neonacističkom i optužuje za napade na useljenike.

Ne možemo dopustiti da se ova spirala nasilja nastavi, rekao je za televiziju Mega Makis Voridis, zastupnik stranke Nova demokracija premijera Antonisa Samarasa.To ovdje mora stati.

Dvojica pristaša Zlatne zore, od 22 i 27 godina, ustrijeljeni su na cesti ispred ureda stranke jučer navečer. Treći čovjek je teško ranjen u prsa i želudac i liječnici kažu da je njegovo stanje ozbiljno.

Prema iskazima svjedoka i nadzornim kamerama, napadač, koji je imao pomagača, sišao je s motora i pucao u žrtve iz blizine, rekla je policija.

Na mjestu napada nađeno je 12 čahura pištolja kalibra 9 milimetra. Još nitko nije preuzeo odgvornost za napad.

Političari, koji su prije napadali Zlatnu zoru, danas su jedinstveni u osudi napada.

Ovo ubojstvo stvara klimu nestabilnosti i napad je na demokraciju, rekla je ljevičarska stranka Syriza.

Zlatna zora, treća stranka po popularnosti u Grčkoj, pozvala je Grke da se pridruže odavanju počasti poginulima u subotu navečer pred uredom stranke u sjevernom atenskom predgrađu Neo Iraklio.

Kopirati
Drag cursor here to close