Protiv otpuštanja

Grčka policija se sukobila sa školskim čuvarima, počeo štrajk prosvjetnih radnika

Vijesti / Flash | 16. 09. 2013. u 11:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka policija je bacila suzavac kako bi rastjerala školske čuvare koji pokušavaju ući u ministarstvo za administrativne reforme u centru Atene u ponedjeljak dok su prosvjetni radnici započeli štrajk protiv otpuštanja radnika u javnom sektoru i prisilne premještaje.

Profesori u srednjim školama započeli su štrajk protiv vladinog poteza da premjesti na tisuće radnika u javnom sektoru u sklopu takozvanih shema mobilnosti u druge škole diljem zemlje ili ih otpusti.

Čuvari koji obilaze školske prostorije i nadgledaju pješačke prelaze, također su uključeni u ove sheme zajedno s administrativnim osobljem koje radi za najveći grčki fond socijalne sigurnosti, IKA, koji se također namjerava pridružiti štrajku.

"Oko 60 do 70 posto čuvara pokušalo je ući u zgradu kako bi je okupirali, ali ih je policija rastjerala" rekao je policijski dužnosnik.

Atena mora dostaviti nacrte sheme kako bi zadovoljila zahtjeve međunarodnih kreditora za pakete pomoći. Planu koji ima za cilja smanjenje broja radnih mjesta u javnom sektoru, pružili su žestok otpor sindikati radnika.

Sindikat prosvjetnih radnika u srednjim školama, OLME, započeo je petodnevni štrajk u ponedjeljak, kazavši da će otpuštanja i transferi samo pogoršati njihovu situaciju, koja je već očajna zbog oštrih mjera štednje. Prosvjetni radnici u osnovnim školama će također održati trosatni prekid rada.

OLME će se također pridružiti 48-satnom štrajku od 18. do 19. rujna. Na ovaj štrajk je pozvao najveći sindikat uposelnika javnog sektora ADEDY. Liječnici u državnim bolnicama će početi trodnevni štrajk u utorak.

Odvjetnici će također štrajkati dva dana, javio je Reuters.

Grčka mora staviti više od 25.000 radnika u sheme mobilnosti do kraja godine, gdje će biti izvršena procjena nakon čega će biti premješteni na druga radna mjesta ili otpušteni. Također, oko 15.000 radnika u javnom sektoru morat će biti otpušteno 2013. i 2014. godine.

Otpuštanje radnika javnog sektora je osjetljivo pitanje u krizom pogođenoj zemlje, gdje je stopa nezaposlenosti dosegla skoro 28 posto.

Međunarodni kreditori zahtijevaju od Grčke da ispuni uvjete i uvede reforme kako bi dobila pakete pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close