Izbori

Grčka bira, Europa strepi

Vijesti / Flash | 25. 01. 2015. u 07:39 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Grčkoj su jutros otvorena birališta i počelo je glasovanje na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Glavni favorit na izborima je ekstremno ljevičarska stranka Syriza, čija bi pobjeda mogla da označi politički preokret u Europi gdje i neke druge populističke stranke žele započeti vlastitu kampanju protiv mjera štednje, upozoravaju analitičari i dodaju kako bi ovi izbori mogli biti odlučujući za ostanak zemlje u eurozoni.

Glavne stranke su, pored Syrize, vladajuća konzervativna Nova demokracija (ND), PASOK, Zlatna zora, Komunistička partija, Potami (Rijeka), Demokratska ljevica.

Prema objavljenom istraživanju javnog mnjenja, Syriza ne prestaje uvećavati svoju prednost u odnosu na druge stranke i ND premijera Antonisa Samarasa i ona sada iznosi 5,3 posto razlike i istraživanje pokazuje kako bi mogla osvojiti 36 posto glasova.

Syriza je osnovana 2000. godine i stranka je okupila bivše marksiste, socijaldemokrate, trockiste i druge grupe koje se bore protiv grčkog establišmenta.

Alexis Tsipras (40) nalazi se na čelu stranke koja svoj pobjednički val bilježi od prethodnih izbora, održanih u lipnju 2012, kada je sasvim očekivano osvojila drugo mjesto i tada je nazvana suštinskim i moralnim pobjednikom tadašnjih izbora.

Tanjug podsjeća kao Grci izlaze na prijevremene izbore budući da parlament te zemlje iz tri pokušaja nije uspio izabrati novog šefa države pa se, prema Ustavu, raspisuju parlamentarni izbori.

Grčki parlament je raspušten 31. prosinca, pošto nije, u trećem i posljednjem krugu, uspio izabrati nekadašenjeg europskog tajnika Stavrosa Dimasa (73) za budučeg šefa države, a pošto mu je podršku dalo 168 zastupnika, dok ga 132 zastupnika nisu podržala.

Kopirati
Drag cursor here to close