Izvješće

Granična policija oduzela duhan i oružje; Državljani Kosova i Turske vraćeni s granice

Vijesti / Crna Kronika | 08. 12. 2014. u 16:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru operativne akcije 'Pješak 3' pripadnici Jedinice granične policije Trebinje 7.12.2014. godine u graničnom pojasu na području Bileće otkrili su dvije osobe sa područja Kosova u ilegalnom prelasku državne granice. Osobe su pred Osnovnim sudom Trebinje procesuirane zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu. Uz prijedlog za protjerivanje sa teritorije Bosne i Hercegovine predati su Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo su 6.12.2014. godine na letu iz Istanbula odbili ulaz za osam državljana Republike Turske zbog davanja lažnih podataka na pravo o ulasku u Bosnu i Hercegovinu. Stranim državljanima su zbog neispunjavanja uvjeta za ulazak u našu zemlju uručena rješenja o razlogu odbijanja ulaska u BiH, te su narednim letom vraćena na polaznu destinaciju.

Policijski službenici Jedinice granične policije Gradiška su 5.12.2014. godine spriječili nezakonit promet oko 21 kilograma duhana bez potrebne dokumentacije. Duhan je otkriven prilikom granične kontrole putničkog motornog vozila Ford, bh. registarskih oznaka, u graničnom pojasu na području općine Srbac. U vozilu je prevožena tzv. brza pošta, a među pošiljkama bila je i vreća duhana adresirana na primatelja u Novom Gradu. Vozilom je upravljao P. B. (1986.), državljanin Bosne i Hercegovine. Otkriveni duhan je privremeno oduzet.

Policijski službenici Jedinice granične policije Velika Kladuša su 5.12.2014. godine u 14:30 sati lišili slobode državljanina BiH, S. D. (1986.), nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da je za njim Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske raspisalo potrage zbog kaznenih djela 'teška tjelesna ozljeda' i 'zelenaštvo'. Osoba je kontrolirana na MGP Velika Kladuša i predato službenicima Sudske policije Banja Luka.

Pripadnici Jedinice granične policije za podršku i kontrolu Bijeljina su 05.12.2014. godine u 15:20 sati na magistralnoj cesti Bijeljina – Brčko, prilikom kontrole putničkog motornog vozila njemačkih registarskih oznaka pronašli oružje i streljivo. Pregledom vozila marke BMW kojim je upravljao bh. državljanin Dž. K. (1990.) otkriven je pištolj kalibra 6,35 mm sa streljivom, kao i plinski pištolj kalibra 9 mm.

Protiv Dž. K. će zbog posjedovanja pištolja bez odobrenja za nošenje i držanje vatrenog oružja Okružnom tužiteljstvu Bijeljina biti predat Izvještaj zbog počinjenog kaznenog djela 'nedozvoljen promet oružja i eksplozivnih materija'. Državljanin BiH će također zbog posjedovanja gasnog pištolja biti prekršajno sankcioniran po Zakonu o oružju i streljivu Republike Srpske, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje GP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close