kud plovi ovaj brod

Granična policija iz Neuma 'otjerala' kruzer s američkim turistima

Vijesti / Flash | 19. 02. 2015. u 11:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Granične policije BiH zaustavili su američki kruzer, koji je uplovio po redovnoj najavi i sa svim plaćenim pristojbama prema državi, doznaje Bljesak.info.

Radi se o manjem kruzeru, veličine veće jahte, koji već nekoliko godina tradicionalno uplovljavaju u Neum te za krajnje odredište ima turističku rutu do Mostara.

Iako je kako saznajemo, kruzer sasvim uredno uplovio u Neum, turistima je iskrcaj radi odlaska onemogućen, bez obzira što su unaprijed kupili aranžmane u Mostaru.

Iz Lučke kapetanije u Neumu neslužbeno doznajemo kako su službenici dobili naredbu od načelnika Terenskog ureda Jug Čapljina, Roberta Perića, da ne smiju vršiti graničnu kontrolu te su bili prisiljeni izvršiti naređenje.

Pokušali smo stupiti u kontakt i s direktorom Granične policije BiH, Zoranom Galićem, no do sada, kao ni Perić, nije bio raspoložen za davanje bilo kakvih izjava.

Granični prijelaz nije ni postojao

Iz Granične policije priopćili su kako Odlukom Vijeća ministara BiH o određivanju graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini nije određen i uspostavljen granični prijelaz za pomorski promet u Neumu.

To, navode iz Granične policije, opovrgava navode pojedinih medija da je Granična policija BiH ukinula pomorski granični prijelaz, jer on nije postojao niti postoji ovog trenutka.

''Možemo istaknuti da su sve aktivnosti koje Granična policija BiH provodi u vezi s uplovljavanjem stranih brodova u Neumski akvatorij usmjerene na doslijedno poštivanje zakonskih propisa iz ove oblasti koji su trenutno na snazi'', navodi se u priopćenju Granične policije BiH.

Granične provjere

Inspekcijskim nadzorom u Jedinici granične policije Neum kojim je utvrđeno da se obavljanje graničnih provjera u Neumskom akvatoriju može vršiti samo na način kako je to propisano odredbama Zakona o graničnoj kontroli BiH i Pravilnikom o načinu obavljanja graničnih provjera i unosu podataka u putne isprave.

U slučaju postojanja potrebe za obavljanjem graničnih provjera u određenim vremenskim razdobljima ili opravdanim slučajevima, Jedinica granične policije Neum upućuje zainteresirane subjekte na podnošenje zahtjeva shodno odredbama Pravilnika o postupku određivanja privremenog graničnog prijelaza ili Pravilnika o obavljanju i troškovima graničnih provjera na drugom mjestu u slučajevima posebnih i opravdanih razloga.

Kopirati
Drag cursor here to close