Nije do mene

Gradonačelnik Bešlić: Kriza utječe na dinamiku obnove porušenih stambenih objekata

Vijesti / Flash | 27. 11. 2014. u 16:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, reagirajući na tvrdnje predstavnika udruga povratnika i raseljenih da ni 20 godina od završetka rata nije završena obnova i povratak u Mostar, kazao je kako je Mostar bio najrazrušeniji grad u BiH te da je ekonomska kriza utjecala na dinamiku obnove porušenih stambenih objekata.

"Grad Mostar, kao jedinica lokalne samouprave, nije nositelj aktivnosti obnove porušenog stambenog fonda. To je zakonska i svaka druga obveza resornih ministarstava od županijske, preko Federacije do državne razine. Na svim tim razinama postoje ministarstva koja se bave obnovom i koja za to dobivaju sredstva", kazao je Bešlić, priopćeno je iz Gradske uprave Mostara.

Kako se navodi u priopćenju, i pored postojanja spomenutih institucija zaduženih za obnovu, Grad Mostar je pripremio i organizirao projekt obnove 26 stambenih kolektivnih objekata sa 250 stanova, od kojih najviše u Šantićevoj i Ulici Tvrtka Miloša, a čija je ukupna vrijednost 12,5 milijuna maraka.

Realizacija prve faze tog projekta obuhvaća rekonstrukciju svih zajedničkih dijelova zgrade te priključak na vodovodne i električne instalacije za što su financijska sredstva osigurale sve razine vlasti, kaže se u priopćenju, te se dodaje da je Gradsko vijeće Mostara donijelo odluku da se zbog nedostatka novca u proračunu ne financira druga faza obnove stanova.

"Gradska uprava ranije, zbog neusvajanja proračuna, nije godinu dana plaćala pojedine situacije izvođačima radova, ali smo do sada veliki dio obveza izmirili i predali ključeve stanova njihovim vlasnicima po završetku radova. Nažalost, kriza koja je sve pogodila, odrazila se i na taj segment, plus dio objekata ima problema s vlasništvom, odnosno nesređenim imovinsko-pravnim odnosima, tako da se i ne mogu obnavljati dok se sve to ne riješi", istaknuo je Bešlić, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close