Mostar

Gradnja zgrade na Aveniji ide na sud

Vijesti / Politika | 09. 04. 2014. u 14:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rješenje kojim se odobrava gradnja, a na koje se poziva investitor, nije postalo pravomoćno, potvrđeno je iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara slučaju gradnje zgrade u mostarskom naselju Zgoni.

No, investitor Bruno Azinović tvrdi kako zakonski može početi s građenjem te da trenutni radovi koji se izvode nemaju veze s veze s izgradnjom objekta, već se radi o izmještanju vodovodne i kanalizacijske mreže i struje.

''Ovdje, što je bitno, Grad Mostar saznaje za postupak tek onda kada se pošalje tužba na odgovor i kada se od Grada Mostara zatraži spis''

Investitor bez rješenja

Odvjetnica Draženka Jurišić, koja zastupa investitora, rekla je za portal Bljesak.info kako je, po saznanju da se vodi upravni spor, Grad Mostar izdao obavijest da rješenje više nije pravomoćno.

''Međutim, da bi se ta pravomoćnost mogla ukinuti, Grad Mostar treba donijeti rješenje ili zaključak kojim tu pravomoćnost stavlja van snage iz određenih razloga. Ovdje, što je bitno, Grad Mostar saznaje za postupak tek onda kada se pošalje tužba na odgovor i kada se od Grada Mostara zatraži spis'', rekla je odvjetnica Jurišić i dodala kako se mora donijeti zaključak ili rješenje kojim se ta pravomoćnost i izvršnost stavlja van snage.

''Rješenje stavljanja izvan snage pravomoćnosti i izvršnosti moja stranka još nije dobila'', rekla je Jurišić.

Odvjetnički ured Kolovrat, koji zastupa stanare što se protive gradnji objekta, potvrdio je za Bljesak.info da se krenulo u pravnu bitku.

Podnesena tužba

''Podnijeli smo zahtjev da se donese rješenje o odgodi radova. Podnijeli smo tužbu županijskom sudu u Mostaru protiv nadležnog ministarstva te pokrenuli upravni spor tražeći poništenje rješenja koje je dao urbanizam'', rečeno je za Bljesak.info iz Odvjetničkog ureda Kolovrat koji zastupa stanare.

Iz odvjetničkog ureda navode kako se ne bi trebalo ništa raditi dok sud ne donese konačnu odluku.

No, odvjetnica Jurišić posebno naglašava da u zakonu o građenju stoji kako se izgradnji objekta pristupa dobivanjem odobrenja za gradnju.

''Odredba člana 29. Zakona o građenju ne spominje ni pravomoćnost niti konačnost tih rješenja. U rješenju za građenje kojim se odobrava građenje u točci dva je navedeno da investitor može pristupiti gradnji objekta po konačnosti rješenja. Ako rješenje nije pravomoćno, ono je konačno'', navela je odvjetnica i dodala kako je mostarski Odjel za urbanizam rekao ''po konačnosti rješenja'' te da je to rješenje u ovom trenutku konačno, pa investitor može početi s građenjem.

Radovi nemaju veze s izgradnjom

Investitor Azinović i odvjetnica Jurišić ističu kako radovi koji se trenutno izvode, nemaju veze s izgradnjom objekta, već se radi o izmještanju vodovodne i kanalizacijske mreže i struje.

Što se tiče prekida radova, investitor ne može reći hoće li radovi stati, jer se treba donijeti rješenje kojim se ukida klauzula pravomoćnosti izvršnosti, a Grad Mostar mora promijeniti rješenje da radovi mogu početi po pravomoćnosti.

''U rješenju decidno stoji da investitor za građenje objekta može početi po konačnosti rješenja. Rješenje je konačno, neovisno od toga vodi li se protiv njega upravni spor'', navela je odvjetnica Jurišić.

Istaknula je kako objekt koji će se izgraditi, za koji postoji rješenje za građenje, prema odobrenom projektu ne zatvara ničiji vidik, bilo prozor bilo balkon, što su stanari ranije navodili.

Podsjećamo, stanari mostarskog naselja Zgoni, pobunili su se protiv izgradnje tvrdeći kako će novi objekt ugroziti 15 stanara. No, investitor tvrdi u cijelom slučaju ne vidi ništa sporno.

''Do sada je tri puta bila javna rasprava, svi su mogli doći i vidjeti projekt urbanizma, mogu pričati kako god žele, no ovo je završena stvar'', rekao je ranije za Bljesak.info investitor Azinović.

Kopirati
Drag cursor here to close