Wigemark

Građani za napredak odnosa između BiH i EU

Vijesti / Flash | 29. 05. 2015. u 13:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Kolegija Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa specijalnim predstavnikom Europske unije Larsom -Gunnarom Wigemarkom o prioritetima koje zakonodavna vlast mora ispuniti kada su u pitanju obaveze nakon što u ponedjeljak stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Šef Izaslanstva EU u BiH naglasio je, nakon sastanka, da parlament ima ključnu ulogu kada je u pitanju usklađivanje bh. zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, dodajući da su BiH potrebni kapaciteti za taj proces u čemu je EU spremna pomoći bh. vlastima kao što je to do sada i činila.

Kazao je da svaka zemlja članica EU ima svoje političko uređenje tako i BiH ima svoj sustav koji je složen, ali i EU ima složen sustav, no zemlje EU usuglasile su se o nizu principa i standarda što i BiH treba učiniti, te je Wigemar istaknuo da većina građana želi vidjeti napredak u odnosima između BiH i EU.

Da bi se to ostvarilo, kaže specijalni predstavnik EU, pred BiH su brojne obaveze među kojima su ekonomske reforme, reforme socijalnog sustava i reforme u smislu uspostavljanja pravne države koje trebaju poštovati standarde EU, zbog čega je važno stupanje na snagu SSP-a koji daje okvir za ozbiljne iskorake u ovom pravcu.

''Ukoliko postoji jasna volja ljudi da se ide naprijed, a ako ta želja bude praćena političkom voljom sva pitanja se mogu rješavati na tehničkoj razini'', kazao je šef Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Predsjedavajući oba doma PSBiH Šefik Džaferović (SDA) i Bariša Čolak (HDZBiH) kazali su da je od izuzetne važnosti uspostaviti svakodnevnu suradnju između BiH i EU, ali i učiniti sve što su zadaci ovih domova da bi se implementiralo sve potrebno za europske integracije države.

''Pred nama je ozbiljan paket ekonomsko-socijalnih reformi, reforme kada je u pitanju zaživljavanje pravne države i vladavine prava, izmjene izbornog zakonodavstva i niz drugih reformi'', pojasnio je Čolak. Džaferović je kazao da je pred parlamentom da ispuni sve ono što budu njegovi zadaci nakon što se definira mapa puta između EU i Vijeća ministara BiH o reformama u realnom sektoru, odnosno pred PSBiH će biti obaveze iz te mape puta.

Također, kada je u pitanju financijska pomoć EU i ono što treba da prati tu mapu puta je zapravo ratifikacija okvirnog sporazuma IPA 2 što je zadatak oba doma PSBiH, a Džaferović je najavio i da će se u narednim danima razgovarati o uspostavljanju odbora između EU i BiH koji treba ujesen zasjedati.

SSP između BiH i EU potpisan je u Luksemburgu 16. lipnja 2008. godine, ali zbog zastoja u provođenju reformi nikada nije stupio na snagu. Nakon što su se politički lideri krajem prošle godine obavezali za opredijeljenost BiH na njenom putu ka EU, predloženo je da taj sporazum stupi na snagu što će se dogoditi u ponedjeljak, 1. lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close