HBŽ

Građani su dužni sami gasiti početne požare

Vijesti / Flash | 08. 07. 2015. u 13:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegbosanska Županijska uprava civilne zaštite oglasila se priopćenjem za javnost u kojem je istaknula mjere i aktivnosti koje je potrebno poduzeti u cilju zaštite od požara.

Kako stoji u priopćenju, potrebno je da sve pravne i fizičke osobe; vlasnici ili korisnici šuma na području te županije poduzimaju odgovarajuće mjere zaštite, organiziraju službe za motrenje i dojavu požara, izgradnju i održavanje protupožarnih putova u šumama, osiguranje opreme i sredstava za gašenje šumskih požara i kontrolu zabrane loženje vatre na otvorenom prostoru.

"Uz pojačani inspekcijski nadzor, a u suradnji s nadležnim policijskim i pravosudnim organima, provoditi će se aktivnosti na pronalaženju i procesuiranju pravnih i fizičkih osoba za koje postoji osnovana sumnja da su izazvale požar, radi utvrđivanja odgovornosti", navodi se u priopćenju.

Ako građanin, kako se navodi, ne postupi na propisan način predviđene su i kazne u iznosu od 250,00 do 750,00 KM, a pravna osoba kaznit će se u novčanom iznosu od 500,00 KM do 5.000,00 KM temeljem županijskog Zakona o zaštiti od požara.

U slučaju pojave požara građani su dužni sami pristupiti gašenju početnih požara, a ako požar ne mogu ugasiti potrebno je odmah obavijestiti Vatrogasno društvo na broj telefona 123, Policiju na broj telefona 122 ili Županijski operativni centar civilne zaštite na broj 034/200-965, priopćeno je iz Županijske uprave civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close