'Namernuti zakoni'

Građani RS-a na referendumu trebaju odlučiti o Sudu i Tužiteljstvu BiH

Vijesti / Flash | 29. 06. 2015. u 17:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je da su Sud i Tužiteljstvo BiH neustavne institucije, da nisu predviđene Daytonskim sporazumom, i da zbog svoje neustavne pozicije i dosadašnjeg rada, kroz referendum, treba da prođu provjeru kod građana RS.

Dodik je o ovoj temi danas u Banja Luci razgovarao s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim te su se osvrnuli i na slučaj Nasera Orića te ulogu Suda i Tužiteljstva BiH u tom i sličnim slučajevima, javlja Fena.

Najviše pozornosti tijekom sastanka posvećeno je britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici, koji bi se trebao naći pred Vijećem sigurnosti UN-a, priopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Dodik je ponovio "da jedna takva rezolucija nije i ne može biti u funkciji pomirenja u BiH, već upravo suprotno i da ni u samoj BiH ne postoji konsenzus o predloženom tekstu".

Na sastanku u Banja Luci razgovarano je i o ostalim aktualnim političkim pitanjima u RS i BiH.

Pitanje na referendumu

Dodik je medijima potvrdio da će pitanje o kojem će se izjašnjavati građani RS-a na referendumu biti "prihvaćaju li nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH te prihvaćaju li da se u RS primjenjuju odluke tih državnih pravosudnih institucija“.

Dodik je pojasnio da je za sutra zakazao sastanak s predstavnicima političkih partija u Narodnoj skupštini RS-a kako bi im i zvanično saopćio svoju odluku da zatraži posebno zasjedanje s informacijom o radu Tužilaštva BiH, koje je, kako je ustvrdio, antiustavno i nije u skladu s Dejtonskim sporazumom i primarno je nametnuto od visokog predstavnika.

''Zatražit ću od Narodne skupštine RS-a da usvoji obavezujuću odluku o raspisivanju referenduma o tom pitanju'', kazao je on u izjavi novinarima u Banja Luci a od građana očekuju da na referendumsko pitanje odgovore s "jednim velikim 'Ne''',prenosi Fena.

Dodik je rekao da praksa pravosuđa BiH, koje je "antiustavno uspostavljeno, nije dala za pravo da to pravosuđe dalje živi, bar ne u RS“.

''Sve što su činili bilo je protiv interesa RS..., a nisu bili ni objektivni niti su željeli da se uključe u ispitivanje zločina nad Srbima, a najočitiji primjer je štićenje zločina koji su počinjeni nad Srbima'', ustvrdio je entitetski predsjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close