Jeruzalem

Grabar-Kitarović o Iranu: RH isključivo podupire nuklearnu energiju u miroljubive svrhe

Vijesti / Flash | 23. 07. 2015. u 05:26 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska podupire nuklearnu energiju isključivo u miroljubive svrhe, kazala je u srijedu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu govoreći o Iranu, uoči njihova susreta u četiri oka.

"Što se Irana tiče, podržavamo nuklearnu energiju isključivo u miroljubive svrhe, no moramo biti vrlo budni", kazala je predsjednica i istaknula važnost uspostave mjera kontrole.

Netanyahu je u uvodnoj izjavi izrazio oštro protivljenje nuklearnom sporazumu velikih sila i Irana, nazvavši ga "lošim sporazumom" i "velikom pogreškom".

"Bolje nikakav dogovor nego loš dogovor (...) on samo utire put Iranu da dođe u posjed nuklearnog arsenala", kazao je Netanyahu, nazvavši Iran "terorističkom državom".

Po njegovim riječima, stotine milijarda dolara će se sliti u Iran nakon ublažavanja sankcija što će podgrijati "iranski ratni stroj". On ne vjeruje da će se sporazumom iranski nuklearni program staviti pod kontrolu te je naveo primjer Sjeverne Koreje koja sada posjeduje nuklearne projektile.

"Sporazum se treba vezati uz uvjet da Iran prekine s terorizmom i agresijom. To je alternativa", kazao je Netanyahu. Sporazum će, dodao je, dodatno ohrabriti skupine poput Hamasa, Hezbolaha i Islamskog džihada.

Hrvatska predsjednica se osvrnula i na bliskoistočni mirovni proces i dijalog između Izraela i Palestinaca.

"Podržavamo napore međunarodne zajednice u pronalaženju rješenja o dvije države", rekla je Grabar-Kitarović i istaknula da mir i sigurnost Izraela ne smiju biti dovedeni u pitanje.

"Izrael ima pravo na mir i sigurnost", kazala je Grabar-Kitarović i poručila devetom po redu šefu izraelske vlade koji je u ožujku ove godine osvojio četvrti premijerski mandat da njegova zemlja u Hrvatskoj ima velikog prijatelja u međunarodnim asocijacijama.

"U Hrvatskoj imate snažnog prijatelja i saveznika u Europskoj uniji i NATO-u", izjavila je hrvatska predsjednica koja je Izrael uvrstila među prve inozemne destinacije od stupanja na predsjedničku dužnost.

Šefica hrvatske države i šef izraelske vlade složili su se da Hrvatska i Izrael moraju osnažiti politički dijalog i pojačati gospodarsku suradnju.

"Dobri smo prijatelji, ali imamo veliki potencijal ojačati naše odnose", kazao je Netanyahu. Grabar-Kitarović kao područja jačanja suradnje između dvije zemlje vidi energetiku, poljoprivredu i hi-tech industriju.

"Htjeli bi vidjeti i više izraelskih investicija u Hrvatskoj", rekla je hrvatska predsjednica. Nije zaboravila spomenuti i suradnju na području sigurnosti, posebice u svjetlu događanja na području Sredozemlja.

"Dijelimo Sredozemno more i odgovorni smo za mir i sigurnost u tom području", kazala je hrvatska predsjednica i kao glavne izazove navela pitanje migranata te jačanje sunitske ekstremne Islamske države (IS).

U četvrtak, dugog dana radnog posjeta Izraelu, Grabar-Kitarović se sastaje s predsjednikom države Reuvenom Rivlinom i predsjednikom parlamenta Yulijem Edelsteinom.

(Fena) ib

Kopirati
Drag cursor here to close