Aktualne teme

Grabar-Kitarović: Napadaju me oni koji ne žele da BiH uđe u EU i NATO

Vijesti / Politika | 23. 09. 2017. u 21:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako se ne može oteti dojmu kako su ona osobno te Republika Hrvatska pod orkestriranim napadima iz BiH koji dolaze, kako je navela, od onih koji jednostavno ne žele ostvariti ulazak u EU i NATO.

"Nedostatak vizije i perspektive stvara kod ljudi pomalo strah od budućnosti, odnosno plodno tlo za nekakve treće ideje koje su suprotne cilju koji je izrazila sama BiH. U interesu mi je dobrobit svih triju konstitutivnih naroda i drugih zajednica", izjavila je hrvatska predsjednica u intervjuu za zagrebački Jutarnji list.

Istaknula je kako joj je žao što su se u kampanju uključile osobe i udruge koje je, kako je navela, cijeni i za koje drži da čvrsto podržavaju europski put te da žele najbolje BiH.

"Kao što sam napisala u odgovoru Majkama Srebrenice, svoj odgovor uputit ću i reisul-ulemi Kavazoviću kojeg osobno iznimno cijenim. Držim da BiH treba napraviti puno veći pomak prema članstvu u EU i za to se neprestano zalažem", izjavila je Grabar-Kitarović.

Napomenula je kako BiH treba napraviti puno veći pomak prema članstvu u EU te da dosadašnje inicijative međunarodne zajednice nisu bile dovoljno snažne,.

"BiH mora biti suverena država jednakopravnih konstitutivnih naroda. Ono što mi je najbitnije jest ekonomska, politička i svaka druga dobrobit koja dolazi s EU koja će svima u BiH pružiti puno veće mogućnosti za razvoj i prosperitet", kazala je hrvatska predsjednica.

Dodala je kako smatra da je članstvo svih hrvatskih susjeda u EU preduvjet za trajni mir, stabilnost i prosperitet na ovim područjima.

"…u EU, i to mogu reći sa sigurnošću, nema te osobe i nema te države koje zastupaju članstvo BiH i ostalih naših susjeda u EU kao što sam to ja osobno i hrvatska Vlada", istaknula je Grabar-Kitarović , odbacivši teze da Hrvatska vodi kampanju protiv BiH.

Na upit o protivljenje dijela političke scene u BiH gradnji Pelješkog mosta, hrvatska predsjendica kazala je kako je protivljenje apsolutno bespredmetno i da će se taj most graditi jer će se njime povezati teritorij Hrvatske i teritorij EU.

"Gradit ćemo ga u skladu sa svim međunarodnim standardima uključujući tu i Konvenciju o pravu mora", poručila je.

Govoreći o ljutnji pojedinih jer često ističe da postoji sigurnosna prijetnja iz BiH, hrvatska je predsjednica pojasnila kako je porast međunarodnog ekstremizma i terorizma najveća prijetnja miru i sigurnosti u modernome svijetu.

"O tome govorim jednako kao i svi drugi svjetski lideri. Nikad to nisam poistovjećivala ni s Bošnjacima niti s učenjem islama. Na žalost, cilj ovo kampanje jest stvoriti upravo takvu percepciju u javnosti, a ja to apsolutno odbijam. To je suprotno biti moje politike. Kao susjedi, trajno smo upućeni jedni na druge, nama je sigurnost i stabilnost BiH od apsolutnog interesa, kao i cijelom EU". poručila je hrvatska predsjenica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close