Žrtve rata

Grabar-Kitarović: Inzistirati na pronalaženju nestalih osoba iz Domovinskog rata

Vijesti / Flash | 30. 06. 2015. u 16:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak izaslanstva Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, te u razgovoru istaknula kako na rješavanju pitanja nestalih osoba i dalje treba inzistirati, i kod nadležnih institucija u Hrvatskoj, i kod nadležnih u Srbiji.

Prilikom susreta razgovaralo se o položaju civilnih žrtava rata te Zakonu o civilnim stradalnicima Domovinskog rata kojim bi njihova prava, nakon 20 godina, trebala biti regulirana, priopćeno je iz Ureda hrvatske predsjednice.

Predstavnici Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske založili su se za izjednačavanje prava civilnih i vojnih žrtava rata.

Predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja predsjednicu Grabar-Kitarović su upoznali s poduzetim koracima i budućim planovima glede nestalih hrvatskih branitelja.

Izrazili su želju za ubrzanjem procesa rješavanja pitanja nestalih kao i procesuiranja počinitelja te zamolili predsjednicu države za pomoć kako bi došli do vjerodostojnih podataka o stradalima.

Naglasili su da je upravo zajedništvo važno kod rješavanja ovog, ali i ostalih problema, jer se samo udruživanjem svih snaga mogu očekivati pomaci u rješavanju problema i pronalasku nestalih.

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović je naglasila da na pitanju rješavanja nestalih osoba i dalje treba inzistirati, kako kod nadležnih institucija u Hrvatskoj, tako i kod nadležnih institucija u Srbiji.

''Važno je saznati istinu o svojim najmilijima, ma koliko bolna ona bila. Svako treba mjesto gdje će se pokloniti, zapaliti svijeću i položiti svijeću'', kazala je hrvatska predsjednica te prihvatila pokroviteljstvo nad obilježavanjem Međunarodnog dana nestalih osoba, priopćio je glasnogovornik Ureda predsjednice RH Luka Đurić.

Kopirati
Drag cursor here to close