Slučaj Salopek

Grabar-Kitarović: Dok postoji tračak nade tragat ćemo za Tomislavom

Vijesti / Flash | 12. 08. 2015. u 18:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je u srijedu kako će potraga za Tomislavom Salopekom, kojega su u Egiptu oteli pripadnici Islamske države te u srijedu objavili da su ga pogubili, nastaviti sve dok postoji i tračak nade da je živ.

"U ovim trenucima duboke neizvjesnosti htjela bih izraziti suosjećanje prema obitelji gospodina Salopeka, njegovoj supruzi Nataši, njihovo dvoje djece, roditeljima prijateljima zbog ove teške situacije i duboke neizvjesnosti u kojoj se nalaze oni i svi mi. Međutim, želim čvrsto reći, dok postoji ijedan tračak nade, ijedan promil šanse da je Tomislav živ, mi nastavljamo raditi, nastavljamo potragu za njim i spašavanje njegova života", izjavila je Grabar Kitarović na izvanrednoj konferenciji za novinare u svom splitskom uredu.

Zamolila je sve da se u javnim istupima ponašaju odgovorno sve dok postoji tračak nade za Tomislava. Zahvalila je svima koji su bili angažirani u potrazi za njim, posebice hrvatskim institucijama i službama, te svim prijateljskim državama i službama, uključujući mnoge prijatelje iz arapskih zemalja koji ga pokušavaju spasiti.

"O detaljima ne mogu i nikad neću govoriti. Međutim, vjerujte mi da radimo sve što možemo", poručila je.

Istaknula je kako posebno zahvaljuje Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, odnosno Mešihatu Islamske zajednice i njenom sadašnjem predsjedniku Azizu efendiji Hasanoviću te bivšemu predsjedniku Šefku Omerbašiću, prije svega na njihovom javnom apelu za spašavanje života nevinog Salopeka. Zahvalila im je i na isticanju "da sve ove prijetnje, da sve ono što se događa nije u duhu islama i islamskih vrijednosti".

"Upravo to sve podsjeća nas kako ovakva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjem islama. Hrvatska je uvijek bila i bit će primjer suživota i tolerancije među vjerskim zajednicama, pa tako i s islamskom zajednicom - ostat ćemo primjer u svijetu", naglasila je Grabar Kitarović.

Zahvalila je i medijima na odgovornom ponašanju i suzdržanosti od objavljivanja informacija i fotografija o navodnoj tragičnoj sudbini Tomislava Salopeka, pozvavši medije i hrvatske građane da se, bez obzira na fotografije ili videozapise koji se budu pojavljivali, i dalje suzdrže od njihove objave, da ih ne pregledavaju i ne dijele. U suprotnom bi, naglasila je, "narušili ne samo ljudsko dostojanstvo Tomislava Salopeka, već bismo i dalje promicali propagandu tzv. Islamske države kojoj je cilj sijanje terora".

"Razmišljajmo o Tomislavu kao ocu, suprugu, prijatelju, razmislimo o njemu kao osobi, sačuvajmo njegovo dostojanstvo i dostojanstvo njegove obitelji", naglasila je i još jednom apelirala na odgovorno ponašanje.

Kopirati
Drag cursor here to close