Prvi predsjednički posjet

Grabar Kitarović će podržati federalizaciju BiH?

Vijesti / Flash | 03. 03. 2015. u 07:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina odredište je prvoga inozemnog službenog predsjedničkog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja će se danas u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH i članovima Kolegija Parlamentarne skupštine BiH, a očekuje se i razgovor s predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom. U predsjedničinoj pratnji bit će i pomoćnik ministrice vanjskih poslova Željko Kuprešak.

Izvori bliski predsjednici kažu da se posjetom želi naglasiti blizina Sarajeva kao grada u koji treba češće odlaziti i češće s njim razgovarati. Simobličan je čak i način dolaska u posjet – automobilima, čime se želi sugrerirati kako je Sarajevo blizu Zagrebu.

Predsjednica stiže u BiH četiri dana nakon što je Hrvatski narodni sabor (HNS), koji okuplja sve izabrane političke predstavnike Hrvata u BiH, zatražio novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se BiH preustrojila u »simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.« Ne treba stoga sumnjati da će najzanimljivije pitanje predsjedničkoga posjeta Grabar-Kitarović BiH biti hoće li hrvatska predsjednica podržati te stavove Hrvatskoga narodnog sabora, prenosi Noovi list.

Sudeći po njezinim ranijim najavama, Grabar-Kitarović mogla bi podržati te stavove. U prvom javnom nastupu u BiH poslije pobjede na izborima polovinom siječnja, predsjednica je kazala kako će »podržavati rješenja i prijedloge hrvatskih legitimnih predstavnika u BiH«. Sa zahtjevom HNS-a za sazivanjem nove međunarodne konferencije o BiH sukladno je i njezino mišljenje kako »Hrvatska kao država i članica EU-a treba iskoristiti svoj uteg kako bi uključila međunarodnu zajednicu, uključujući i SAD, ponovo u ovaj proces nadogradnje Daytona.«

Takvi su stavovi zasmetali SDP-u BiH, pa je negativno reagirao i SDP-ov premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ocjenjujući da hrvatska predsjednica »ponovo pokušava oživjeti politiku za koju smo duboko vjerovali kako pripada neslavnoj prošlosti Balkana«. Oštre tonove iz Sarajeva proteklog je tjedna izazvao i predsjednik HDZ-a. U čestitci 6. zasjedanju HNS-a, Tomislav Karamarko je ustvrdio kako »bez rješenja hrvatskog pitanja, nema ni rješenja niti ostalih problema u BiH«.

Zauzimanje predsjednika HDZ-a za »decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima« izazvalo je kritike SDP-a BiH, ali i Demokratske fronte Željka Komšića. Ako bi, pak, hrvatska predsjednica zahtjeve Hrvatskog narodnog sabora pretvorila u svoju službenu politiku, to bi otežalo provedbu nove inicijative za BiH koju je nedavno prihvatio EU, ali i suprotstavilo predsjednicu ministarstvu vanjskih poslova, jer je ministrica Vesna Pusić prva zagovarala novu inicijativu EU-a prema Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close