SDP vs. SDA

Govor u Dabrici: Zlatko Hadžiomerović reagirao na priopćenje SDP-a HNŽ

Vijesti / Flash | 04. 08. 2012. u 06:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik OO SDA Stolac, Zlatko Hadžiomerović reagirao je priopćenjem za javnost na priopćenje od strane KO SDP-a HNŽ.

Poštovani gospodine Žuljevuću i cijenjeni mu drugovi iz KO SDP, povodom Vašeg saopćenja dužan sam radi javnosti, prvenstveno ljudi koji žive u HNK, odgovoriti na Vaša standardno osuđujuća priopćenja koja su uglavnom svrha sama sebi i zabavi dokonim.

Vaši jeftini pamfleti u kojim se osim riječi ostavka, segregacija i diskriminacija ne nudi ni jedan validan dokaz, kao ni predložena mjera rješenja konkretnog problema, a pogotovo ne poistovjećivanja sebe ili svoje partije sa nekim od aktuelnih i društvenih problema, neće utjecati na moje profesionalno djelovanje, čak šta više motiviraju me da svakom djetetu u HNK obezbjedim najbolje uvjete za školovanje.

Zanimljivo je da Vi svoje reagovanje, na moj govor u Dabrici ocjenjujete kao govor mržnje, pritom ne citirajući ni jednu uvrijedljivu riječ upućenu pojedincu ili, ne daj Bože, jednom od konstitutivnih naroda u cjelini.

Gospodine Žuljeviću, ja sam prije svega ponosan na ono što sam uradio kao ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK. Rezultati koje sam ja postigao u ovom kratkom periodu, od nepunih devet mjeseci, slobodan sam reći ne mogu se staviti u istu ravan sa Vašim stranačkim kolegom, federalnim ministrom obrazovanja gosp.Damirom Mašićem.

Podsjećam Vas, pošto je SDP-ovcima obično kratko sjećanje na uspješan rad svakoga ko ne dolazi iz Vaše stranke, od kada sam ja ministar HNK je dobio Zakon o visokom obrazovanju , jedino HNK nije imao ovaj Zakon, pokrenuli smo inicijativu za preuzimanje osnivačkih prava visokoškolskih ustanova u HNK (Sveučilišta i Univerziteta), u procesu je rješavanje kantonalnog sportskog saveza (takođe ova ustanova nije u funkciji u HNK), udvostručio sam broj stipendista u našem kantonu (bez ikakve segregacije i diskriminacije), unaprijedili smo funkcioniranje svih škola u kantonu, unaprijedili smo saradnju sa Sindikatima koji predstavljaju uposlene u školama, podižemo standarde u školovanju, lobiramo kod domaćih i stranih institucija za popravak, opremanje i izgradnju novih škola, za sve, bez diskriminacije i segregacije, isključivo po prioritetima i potrebi.

Osjećam se ponosan kao čovjek što se apsolutno svaki ovaj navod lahko može provjeriti, jer većina ovih dokumenata je javna i od općeg interesa za društvo, a one stvari i predmeti koji nisu javni mogu potvrditi stotine direktora osnovnih i srednjih škola, nastavnici, profesori i učitelji.

Takodjer, u pripremi su četiri vrlo vazna dokumenta za vezana za volontiranje, placanje polaganja, napredovanje u sluzbi i sl. Najiskrenije, gospodine Žuljeviću, najviše bih volio kada bi neko iz Vaše stranke ispitao moj rad na terenu, u školama. Raspitajte se u 51 osnovnoj i 27 srednjih škola, koliko su ljudi, kojima sam ministar, zadovoljni mojim radom.

Pozivam Vas ili bilo koga drugog da obiđete sve škole (bez razlike, znači bez diskriminacije i segregacije) i u svim javnim glasilima objavite rezultate istraživanja. Ukoliko nađete ijedan propust, nepravdu (diskriminaciju ili segregaciju), spreman sam javno odgovarati. Naravno ne Vama, jer me niste ni birali ni postavljali!!! Ministarstvo, na čijem sam je čelu, barem dok ga vodim, neće pristati na pritiske koji dolaze iz Vaše političke opcije. Sve odluke ce se donositi u miru i u skladu sa Zakonom, i to kada prestanu pritisci i provokacije.

Drago mi je što ste u svom kratkom saopćenju u kojem, ponavljam, nema nijednog dokaza za Vaše navode, spomenuli i svog kolegu, simpatičnog politikanta Damira Mašića i projekt besplatnih udžbenika. Budući da ste očigledno neupućeni, Vaš kolega je zagovarao podjelu udžbenika za one koji rade po Federalnom planu i programu. Da Vas podsjetim, to su samo , bošnjačka djeca.

Vaš kolega Mašić je ili iz neznanja ili iz nekog drugog poriva hrvatsku djecu u HNK želio ostaviti bez udžbenika. Nakon mog odbijanja na tu očitu diskriminaciju i svake vrste segregaciju, te javnog reagovanja, Vaš kolega Mašić je promijenio mišljenje i stavove. Naravno, prije toga je velikodušno „dodjelio“ besplatne udžbenike za prvašiće u Posavskom kantonu.

Zaista, covjek samo treba posmatrati političku propagandu koja dolazi iz ministarstava na čijem čelu su Vaši kadrovi.

Vlada HNK-a, je na prijedlog resornog ministarstva, donijela odluku da se za kupovinu besplatnih udžbenika izdvoji suma od 65.000 KM. Da li je i jedan medij prenio dobru vijest, čini mi se nije, izuzev onako, usput. Ali je zato odluka Federalne vlade bila u svim medijima, eto kao oni našli novac, sa naslovom „ Besplatni udžbenici za djecu iz HNK-a“, samo su zaboravili napomenuti sumu od 50.000KM, koja je znatno manja od tražene i od one koju je namjenila Vlada HNK-a.

Treća stvar koju sam sa namjerom ostavio za kraj odnosi se na nacionalnu i državnu pripadnost. Gospodine Žuljeviću, ja sam Bošnjak, po vjeroispovijesti Musliman koji je branio BiH i spreman sam uvijek poginuti za nju.

Ne znam kako u Vašoj partiji doživljavate državu i za koga bi je Vi pravili, ali ja odnos prema svojoj zemlji i svoj vjeri nikada neću promijeniti. Iza toga stojim i to smatram patriotizmom. Cijenim i ne dam svoje i uvažavam sve druge narode u BiH, moje drage komšije, navodi na kraju priopćenja predsjednik OO SDA Stolac Zlatko Hadžiomerović.

Kopirati
Drag cursor here to close