Zamjena za sorensena

Gotovi smo: Dodik ne želi Kacina u BiH

Vijesti / Flash | 18. 10. 2014. u 09:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra kako je Jelko Kacin neprihvatljiv kao kandidat za novog šefa delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

''Ako se kojim slučajem dogodi da ga Europa pošalje kao novog šefa delegacije EU u BiH, onda je poslala čovjeka koji će zaustaviti bilo kakve razgovore o EU. Ja neću s njim razgovarati'', rekao je Dodik za beogradsku Politiku.

Prema mišljenju Dodika, Kacin se pokazao kao antisrpski orijentiran i s njim nema nikakve vrste razgovora, već bi samo pokušavao ''još nas više ocrniti''.

Dodik smatra da Europa neće biti ''toliko neozbiljna'', kao i da bi sama pojava Kacina u BiH dalje ''usložnila'' odnose s Europom.

''On će (Kacin, op.ur.) pokušati institucionalno iskoristiti neku snagu. Ali moram reći da su oni toliko jaki koliko mi njih pustimo da su ovde važni, a ne onoliko koliko on jeste. Naravno da Europu treba uvažavati, ali ako Europa pošalje jedan tako neozbiljan prijedlog ovdje, onda je veliko pitanje kakav odnos da imate prema samoj Europi'', zaključio je Dodik za Politiku.

Inače, slovenski mediji u petak su objavili kako je bivši slovenski eurozastupnik Jelko Kacin zainteresiran da postane posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini. Mediji su se pozivali na vijest beogradskog lista Politika, a Kacin, koji je u dva mandata bio izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, nije želio komentirati vijest beogradskog lista.

Ured slovenskog premijera Mire Cerara potvrdio je u petak da je predsjednik vlade na Kacinovu molbu s njim o tome razgovarao. Kacin je Cerara, kako se navodi u priopćenju, zamolio za pismo potpore, odnosno preporuku, a vlada će, kako se predviđa, tu mogućnost proučiti do sredine idućeg tjedna. Sadašnjem predstavniku EU-a u Sarajevu, Dancu Peteru Soerensenu, mandat završava 30. lipnja iduće godine.

Podsjećamo, šef Delegacije Europske unije u BiH, veleposlanik Peter Sorensen je imenovan na poziciju šefa Delegacije Europske unije pri Ujedinjenim narodima u Ženevi i on će uskoro napustiti BiH.

Njegov odlazak je dio regularnog sustava rotacije u Europskoj službi za vanjske poslove, a kad je u pitanju njegov nasljednik u Bosni i Hercegovini tu informaciju će u dogledno vrijeme objaviti Europska služba za vanjske poslove.

Kopirati
Drag cursor here to close