Mještani mole za pomoć

Gori šuma kod Boračkog jezera, požaru nemoguće pristupiti

Vijesti / Flash | 26. 03. 2017. u 06:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Vatrogasne jedinice općine Konjic i dalje su na terenu kod Boračkog jezera gdje je u subotu u poslijepodnevnim satima izbio požar i počeo se širiti prema Šištici, odnosno kanjonu Neretve.

Izlaskom na mjesto događaja utvrđeno je da se požar širi i da je zahvaćena veća površina crnogorične šume.

Teren je nepristupačan, tako da nije bilo moguće pristupiti gašenju požara, priopćeno je iz Federalne uprve civilne zaštite.

"Nemoguće je prići tom dijelu terena. Radi se o kršu i stijenama iz kojih raste crni hrast i munika. Imamo problem oko Boračkog jezera, na dijelovima ima i minskih polja, pogotovo jer je teren nepristupačan. Vidjet ćemo u nedjelju i tražiti angažman Oružanih snaga da na tom dijelu pokušamo gasiti iz zraka", kazao je za N1 Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Civilna zaštita HNŽ-a u svom izvještajunavodi kako je PVJ Konjic obaviještena da je došlo do pojave požara pored Boračkog jezera i da se požar kreće na potezu od Boračkog jezera prema Šištici, odnosno u kanjonu Neretve. Po dojavi na lice mjesta izašla dežurna smjena PVJ Konjic i pripadnici civilne zaštite Konjic. Izlaskom na mjesto događaja utvrđeno je da se požar širi i da je zahvaćena veća površina crnogorične šume. Teren je nepristupačan, tako da nije bilo moguće pristupiti gašenju požara. Pripadnici PVJ Konjic su i dalje na terenu.

Podsjetimo, tijekom subote na području Parka prirode Blidinje tijekom dana su izbila dva požara, prvi požar izbio je na području Boričevca dok je drugi na području Gornjih Badnji.

Podsjetimo i da je u petak izbilo nekoliko požara oko Mostara i to na brdu Hum i na Sretnicama.

Također, u petak je ugašen i požar koji je u četvrtak u poslijepodnevnim satima izbio na Bošnjakovom brdu iznad Širokog Brijega, što je bio treći požar zabilježen u tom danu.

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH u četvrtak je upozorilo na neophodnost intenzivnijeg pristupa porastu broja požara u BiH uslijed loženja vatre na otvorenom prostoru u blizini šume i šumskih zemljišta.

''Iz godine u godinu u najvećoj mjeri zbog utjecaja čovjeka, broj požara u BiH je alarmantno povećan, što rezultira nenadoknadivim ekološkim i ekonomskim štetama šumskim ekosustavima, poduzećima šumarstva, lokalnim zajednicama i privatnim vlasnicima, a kao krajnji rezultat za posljedicu ima nestanak šuma određenog područja sa svim negativnim konsekvencama po život čovjeka'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close