Nimitz

Golemi američki nosač zrakoplova "Harry S. Truman" dolazi u Split

Sci-Tech / Tehnologija | 29. 11. 2015. u 19:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema neslužbenim informacijama, golemi američki nosač zrakoplova "Harry S. Truman" (CVN-75) između 5. i 9. prosinca doplovit će rutom između Šolte i Drvenika, te na poziciji izvan frekventnih plovnih ruta, u Splitskom kanalu, spustiti dva 30-tonska sidra.

Dakle, Splićani, Bračani i Šoltani, nemojte se preplašiti kada kroz jutarnju izmaglicu ispred vaših prozora izroni golema čelična grdosija. Na sjednici Vlade RH prošlog četvrtka dana je i službena suglasnost za uplovljavanje američkog broda u hrvatske teritorijalne vode.

"Harry S. Truman" jedan je od dvaju nosača zrakoplova klase "Nimitz" koji su stalno na borbenom dežurstvu u vodama Perzijskog zaljeva. "Truman" trenutačno na dužnosti mijenja nosač "Theodore Roosevelt" koji je na velikom remontu.

Prisutnost "Trumana" ponajprije znači podršku SAD-a Hrvatskoj kao stabilnoj, savezničkoj državi. S druge strane, dolazak toga broda je posljedica geopolitičkih promjena u ovom dijelu Europe, uglavnom izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu i nastojanja Kremlja da oteža ulazak Crne Gore u NATO savez.

"Trumana" pred Splitom neki gledaju i kao uočljiv simbol pritiska na Srbiju uz poruku Zapada da očijukanje s Moskvom mora prestati.

Nosači zrakoplova klase "Nimitz" najveći su i najteži nosači zrakoplova i najveći kapitalni brodovi ikad izgrađeni.

Priča o nosačima zrakoplova ima i onu drugu stranu, koju uglavnom mirovni i ekoaktivisti potenciraju iz pukog neznanja i neobaviještenosti. Neki komentatori upozoravaju da stalni dolasci američkih brodova u Jadran mogu pretvoriti obalu u nekakav "China Beach", koji su Amerikanci tijekom Vijetnamskog rata upotrebljavali kao odmaralište za svoju vojsku.

Realno, nosači zrakoplova vrlo su rijetke "ribe" u Jadranu. Da mediji ne javljaju o dolascima drugih američkih brodova, gotovo da nitko ne bi na njih ni obratio pažnju.

Nadalje, ekoaktivisti tvrde da su nosači zrakoplova, kao i kruzeri, plovila koja u more izbacuju fekalije, ulja i ostavljaju otpad.

Međutim, situacija je sljedeća: u ekološkom smislu "Truman" je puno napredniji od bilo kojeg grada u Hrvatskoj. Čitav brod je potpuno zatvoren sustav, pa, primjerice, fekalne vode idu u posebne tzv. crne tankove u kojima se u njih stavljaju određene vrste bakterija koje pridonose bržem razlaganju čvrstih materija.

Nakon filtriranja i odvajanja čvrstih materija od vode, tekućina se prebacuje u drugi tank, ubijaju se sve bakterije i voda dodatno pročišćava do mjere da se nakon cijelog tretmana opet ubacuje u brodski sustav za tehničku vodu.

Čvrste materije se ubacuju u tzv. incinerator i spaljuju zajedno s ostalim čvrstim otpadom, a dim iz incineratora, kao i plinovi iz brodskog kuhinjskog prostora, prolaze filtraciju i odgovarajući tretman prije ispuštanja u atmosferu.

Kopirati
Drag cursor here to close