Crne brojke

Globalni indeks terorizma: Više mrtvih, više novca za ubijanje

Vijesti / Crna Kronika | 17. 11. 2015. u 08:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj osoba ubijenih u terorističkim napadima u svijetu porastao je za 80 posto prošle godine, na najvišu razinu ikada zabilježenu, navodi se u istraživanju Instituta za ekonomiju i mir "Globalni indeks terorizma za 2015." objavljenom u utorak.

Po podacima o terorizmu u svijetu, 32.658 osoba ubijeno je u terorističkim napadima 2014. Godine 2013. život je izgubilo 18.111 osoba.

Oružana islamistička skupina Boko Haram, sa sjedištem u Nigeriji, te džihadistička skupina Islamska država (IS) odgovorni su za više od polovice smrtnih slučajeva, po tom istraživanju koje uzima u obzir napade kao i mrtve i štetu koja iz toga proizlazi u 162 zemlje, piše Hina.

Istraživanje definira terorizam kao "prijetnju ili efektivno korištenje ilegalne sile ili nasilje od strane nedržavnog čimbenika u postizanju političkog, ekonomskog, vjerskog ili društvenog cilja putem straha, prisile ili zastrašivanja", prenosi Hina.

"Terorizam jača neviđenim ritmom", tvrdi Steve Killelea, izvršnih predsjednik Instituta. Porast broja mrtvih iznosio je 61 posto 2013. godine.

Istraživanje pokazuje da je terorizam lako lokalizirati s obzirom da pet zemalja - Afganistan, Irak, Nigerija, Pakistan i Sirija bilježi 78 posto mrtvih u 2014.

Irak je najpogođenija država s 9929 mrtvih zbog terorizma. Država doživljava istodobno najveći broj terorističkih napada i najveći broj žrtava ikada zabilježenih u jednoj zemlji.

Najveći porast broja mrtvih, naprotiv, bilježi Nigerija - 300 posto, čime broj mrtvih iznosi 7512.

Opasnost da se bude žrtva atentata puno je manje izražena u zapadnim zemljama gdje takav čin izvode usamljeni pojedinci, motivirani političkim ekstremizmom, nacionalizmom ili rasnom i vjerskom premoći, prije nego muslimanskim fundamentalizmom, po istraživanju.


Velika Britanija je bila zapadna zemlja koja je doživjela najveći broj napada tog tipa, uglavnom vezano uz republikanske paravojne snage u Sjevernoj Irskoj.

Primat bi, međutim, mogla preuzeti Francuska s atentatima u Parizu za koje je odgovornost preuzeo IS i u kojima je poginulo najmanje 129 osoba.

Ti napadi "u više pogleda predstavljaju prekretnicu unutar Europe. Pokazuju da IS ima načina izvesti sofisticirane i smrtonosne napade u Europi", kaže Killelea.

Istraživanje procjenjuje da su ekonomski troškovi terorizma iznosili 52,9 milijardi dolara 2014., što je najviša razina ikada dosegnuta, deset puta veća nego 2000. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close