Glasovi

Glasovi iz Srebrenice brojat će se u Sarajevu

Vijesti / Flash | 06. 10. 2016. u 11:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH danas je stavilo izvan snage zaključak, kojim je odobren zahtjev Općinskog izbornog povjerenstva Srebrenica da utvrde rezultate s pet redovnih biračkih mjesta na način što će otvoriti vreće i izvršiti kontrolno brojanje tih glasova.

''Taj posao će biti obavljen u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu nakon što sav izborni materijal, već utvrđenom redovnom procedurom bude dostavljen u skladište SIP-a BiH, a poslije toga po potrebi u Glavni centar'', potvrdila je novinarima glasnogovornica Povjerenstva Maksida Pirić.

To je utvrđeno nakon što Općinsko izborno povjerenstvo u Srebrenici nije postupilo u skladu s ovim zaključkom.

Govoreći o utvrđivanju izbornih rezultata, naglasila je kako su općinska izborna povjerenstva s područja svoje općine sa svih redovnih biračkih mjesta unosile izborne rezultate u aplikaciju.

S određenih biračkih mjesta rezultati koje su dobili od biračkih odbora na obrascima postojala su, kaže, matematička neslaganja.

''Za neke je to bilo moguće otkloniti vrlo jednostavno, a negdje se moralo odobriti, a po zahtjevu općinskog izbornog povjerenstva, otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića. To povjerenstvo u Srebrenici je za pet biračkih mjesta uputilo zahtjev da se odobri otvaranje vreća. SIP BiH je odobrio taj zaključak, koji nije proveden i on je danas stavljen van snage'', pojasnila je Pirić.

Za cijelu BiH od 6. do 10. listopada, prema utvrđenom rasporedu ide transport izbornog materijala od općinskih izbornih povjerenstava prema skladištu SIP-a BiH u Sarajevu uz osiguranu policijsku pratnju.

''Za Općinu Srebrenica taj posao je planiran da se uradi 8. listopada u subotu. Tek nakon toga SIP će uz Glavni centar za brojanje provesti zaključak koji nije realiziralo Općinsko povjerenstvo'', poručila je Pirić.

Kopirati
Drag cursor here to close