General Glasnović: Da nije bilo HVO-a ne bi bilo ni Hrvatske države

Vijesti / Flash | 05. 07. 2015. u 11:57 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi svi znamo da se Republika Hrvatska branila ne samo na svom teritoriju nego se branila na Kupreškom, Livanjskom polju, u Srednjoj Bosni, Posavini, Mostaru, južnoj i istočnoj Hercegovini", izjavio je general i ratni zapovjednik postrojbi HV-a i HVO-a Željko Glasnović.

U razgovoru za Fenu u povodu obilježavanja 23. obljetnice brigade "Kralj Tomislav", čiji je prvi zapovjednik bio Glasnović, on je kazao kako je najbolji primjer otvaranja kupreške bojišnice 1992. godine, gdje su se slabo naoružane hrvatske postrojbe suprotstavile sili koju su činile Banjalučki i Kninski korpus tadašnje JNA, čime je, kako navodi general, spriječeno odvajanje južne od ostatka Hrvatske kod Zadra, jer je otvaranjem bojišnice na Kupresu 1992. godine, rasterećena upravo ta linija obrane.

Po njegovim riječima, u to vrijeme za tjedan dana borbi poginulo je oko 160 mladića s ovih prostora, stoga se, dodaje Glasnović, danas svi branitelji moraju boriti da se u Ustav RH ugradi da je HVO branio neovisnost i teritorijalni integritet Republike Hrvatske.

"Taj pothvat, kao i oni učinjeni duž Neretve ili u Posavini, ne žele priznati neki hrvatski političari. Oni sustavno rade na medijskoj blokadi da izađu u javnost ove istine iz Domovinskog rata. Ti isti političari blokiraju rad Hrvatskog sabora da se izjednače prava HV-a i HVO-a za što je potrebna dvotrećinska potpora", istaknuo je Glasnović.

Kopirati
Drag cursor here to close