Državni sektor

Gdje su sve zaposlena djeca bh. političara?

Vijesti / Flash | 02. 12. 2016. u 07:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ada Novalić nije ni prva ni posljednja kćerka visokog političkog dužnosnika koja je zaposlena u državnom sektoru.

Roditelji i rodbina će reći da su radna mjesta dobili natječajnom procedurom. Tako su kadrovi HDZ-a ali i istaknuti Hercegovci za svoje najmilije birali između Elektroprivrede HzHB, državnih agencija, ali i javnih ustanova, piše N1.

Ipak, Elektroprivreda prednjači, a ovo je tek skraćeni spisak.

Dragan Čović(predsjednik HDZBiH i član Predsjedništva BiH) - kćerka Danijela Čović-Primorac (Centralna banka - glavna jedinica Mostar), zet Davorin Primorac (direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BHANSA), brat Davorina Primorca, Ivica Primorac (rukovodilac sektora financija BHANSA), kćerka Sanja Čović-Krezić (rukovoditelj sektora za organizacijsko- pravne i opće poslove Zavod za zapošljavanje HNK), zet Marijo Krezić (Elektroprivreda HZHB).

Jelka Miličević (ministrica financijaFBiH) (HDZ BiH) - suprug Dragan Miličević (izvršni direktor Elektroprivrede za proizvodnju HZHB I član Uprave), kćerka Sanja Đolo (Agencija za vodno područje Jadranskog mora), Ilija Đolo, otac Daria Đole (direktor za proizvodnju električne energije EP HZHB).

Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH (HDZ BiH) - brat Ivo Bevanda (rukovoditelj Službe za nabavu roba EP HZHB).

Ništa bolje nije ni u RS-u, sa iznimkom djece Milorada Dodika koji su se okrenuli privatnom biznisu uz kredite Investiciono-razvojne banke, no zato je većina ostalih ministara i visokih dužnosnika, kćerke i sinove zbrinula u institucije, agencije, nisu im mrske ni one na državnom nivou, ali ni institucije u kojima su oni gradili karijere.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD) - djeca Gorica i Igor Dodik vlasnici i suvlasnici tri firme „Green Line“ zdravstvena ustanova „Global Liberty“ d.o.o. Laktaši za trgovinu na veliko drvetom, građevinskim materijalom, sanitarnom opremom, te za uvoz i izvoz “Fruiteco”.

Željka Cvijanović premijerka RS-a (SNSD) - suprug Aleksandar, bivši direktor gradskog Zavoda za izgradnju Banja Luka, sin Filip zaposlen u Elektroprijenosu BiH.

Zoran Tegeltija ministar financija RS - kćerka i zet zaposleni u Elektroprijenosu BiH, supruga Duška Tegeltija, pomoćnica ministra trgovine i turizma u Vladi RS.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS (Socijalistička partija) - sin Bojan Đokić, imenovan je za direktora Radne jedinice „Pošta Srpske“ u Brčko Distriktu.

Nebojša Radmanović zastupnik u Parlamentu BiH (SNSD) - kćerka Ana Radmanović Ilić, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Borjana Radmanović Petrović, glavna i odgovorna urednica Glasa Srpske (bivša urednica “Nezavisnih novina”).

Dušanka Majkić, zastupnica u Parlamentu BiH - sin Dejan, pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske.

Nikola Špirić poslanik u Zastupničkom Domu naroda (SNSD) - sin Aleksandar, prvi sekretar Ambasade BiH u Republici Srbiji, danas zaposlenik OSA-e, bratična Nikolina Špirić, stručno vijeće Agencija za lijekove BiH.

Obitelj Denisa Zvizdića, tetići sa svojim suprugama obavljaju najviše funkcije u Vijeću ministara, Tužiteljstvu, Konkurencijskom vijeće i Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Šefik Džaferović potpredsjednik SDA i šef kluba u Zastupničkom domu PS - sin Jasmin Džaferović, Kantonalno Tužilaštvo BiH.

Šemsudin Mehmedović(SDA) - kćerka Sanida Hajlovac (Agencija za bankarstvo FBiH) , zet Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice (SDA) - kćerka zaposlena u BH TELECOM-u.

Gotovo je nemoguće naći agenciju, javno poduzeće ministarstvo gdje neko od političkih zvaničnika nema nekog svog.
Sukob interesa je vrlo teško dokazati u BiH zahvaljujući široko definiranim zakonima.

S druge strane nepotizam je duboko usađen u mentalni sklop prosječnog Bosanca i Hercegovca jer kako drugačije objasniti da se pozicije nasljeđuju i u zdravstvenim ustanovama, fakultetima, školama, sudovima, i da se ne mora nužno raditi o osobama koje su bliske politici, odnosno da se to podrazumijeva.

Kopirati
Drag cursor here to close