Otkrivamo

Gdje spavaju parlamentarci: Za miran san 120.000 KM

Vijesti / Flash | 17. 04. 2015. u 07:43 B.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za 22 državna zastupnika i izaslanika, koje na sjednice Zastupničkog i doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dolaze iz gradova i mjesta iz unutrašnjosti, te se nakon "mukotrpnih" i "zamornih" sjednica odluče za noćenje u Sarajevu, država je osigurala čak oko 120.000 KM za ovaj vid pogodnosti u sarajevskim hotelima.

Kako saznaje Bljesak.info, stručne službe Parlamentarne skupštine BiH još su u studenom 2014. raspisale javni natječaj za ove namjene, koji je zaključen tek 25. veljače ove godine, kada je ugovor dodijeljen kompaniji simboličnog naziva "BH Passport".

Tako će se ova firma u sljedeće dvije godine brinuti da naši preskupo plaćeni zastupnici i izaslanici imaju adekvatan i udoban smještaj u sarajevskim hotelima, odnosno oni koji se na njega odluče.

Naime, ukupno 22 parlamentarca, od njih 57 (42 zastupnika i 15 izaslanika), imaju pravo na ovaj vid dodatne pogodnosti koji je tijekom ožujka koristilo njih 11. U ovom slučaju, samo od sebe nameće se vrlo zanimljivo pitanje: Je li prostalih 11 parlamentaraca (odnosno, koliko njih) pronašlo smještaj u Sarajevu u vlastitom, privatnom aranžmanu, ili su se, pak, vraćali kućama nakon sjednica?!

U cijeloj ovoj računici potpuno je jasno da cijeli proces nije transparentan, tako da se postavlja i pitanje opravdanosti krajnje brojke koja se plaća za noćenje predstavnika zakonodavne vlasti.

Budući da je riječ o okvirnom sporazumu, što podrazmijeva da "BH Passport" smještaj rezervira po potrebi (sukcesivno), javnosti je potpuna nepoznanica koliko zapravo sve realno košta ako znamo da se mjesečno održi u prosjeku pet sjednica Zastupničkog i Doma naroda (što je oko 60 godišnje, ili 120 u dvije godine), ali ne znamo koliko se parlamentaraca odlučuje za hotelski smještaj.

Oni koji, pak, sami sebi traže smještaj, imaju pravo na novac za te namjene, plus 300 KM koliko ih sljeduje za odvojeni život, jednako kao i parlamentarce koji spavaju u hotelima.

Da je cijeli proces nedovoljno transparentan smatra i Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), koji već dugo nadgleda i prati rad Parlamenta BiH. I on je upoznat s ovom problematikom, navodeći da je riječ o zastupnicima i izaslanicima čije su adrese stanovanja udaljene najmanje 80 kilometara od Sarajeva.

"Iz navedenih razloga sam mišljenja da bi bilo dobro uraditi temeljitu analizu koja bi pokazala tko sve koristi ove mogućnosti i u kojem obujmu, odnosno poštuju li se dosljedno važeće odluke Parlamentarne skupštine BiH", ističe Ćavar.

Smatra kako je potrebno urediti ovu oblast, odnosno, postojeće odluke dopuniti i korigirati.

"Građani imaju pravo znati kako se troši njihov novac, a to im vlast treba osigurati", zaključuje Ćavar.

Podsjećamo, o rezultatima rada, plaćama i svim pogodnostima bh. predstavnika zakonodavne vlasti već godinama se vode polemike i žustre rasprave među kojima dominira uvriježenio mišljenje da imamo preplaćene zastupnike i izaslanike, koji zauzvart "nude" gotovo nikakve rezultate rada i gotovo nikakvu odgovornost.

U ovom trenutku, startna plaća jednog državnog zastupnika ili izaslanika iznosi oko 4.000 KM, na šta se nadovezuje i paušal, troškovi smještaja, troškovi odvojenog života, naknade za rad u povjerenstvima i mnoge druge beneficije.

Tako na ovaj način dobro plaćeni bh. parlamentarac mjesečno može zaraditi i pomalo nevjerojatnih 7.500 KM, čak i s mizernim rezultatima rada.

Kopirati
Drag cursor here to close