Napukla je ljubav

Gdje je zapelo između SDA i HDZ-a BiH u HNŽ-u?

Vijesti / Flash | 25. 07. 2016. u 12:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakazivanje skupštinskog zasjedanja te održavanje sjednice kantonalne vlade uslijedilo je nakon što su, kako smo kratko izvijestili, predstavnici kantonalnih odbora SDA i HDZ BiH početkom tjedna počeli dugo najavljivane razgovore s ciljem otklanjanja gorućih problema koji ih u posljednje vrijeme opterećuju kao koalicijske partnere.

Razgovori između SDA i HDZ-a BiH, koalicijskih partnera u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, nakon određenih zastoja bit će nastavljeni, potvrđeno je Dnevnom avazu u obje stranke.

Dnevni avaz navodi kako je zastoj u komunikaciji i radu županijske Vlade nastao nakon što se direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak koncem lipnja, bez suglasnosti županijske Vlade ponovo našao na funkciji direktora ove ustanove.

''Umjesto dogovora za ovu poziciju, uslijedio je svojevrsni sukob između SDA i HDZ BiH'', piše Avaz navodeći kako je pak situacija s direktorskom pozicijom u ZZO mnoge podsjetila na famoznu priču oko izbora policijskog komesara, čije je imenovanje za Klub Bošnjaka u Skupštini HNŽ sporno te se sve to, kao i problem formiranja Policijskog odbora našlo na stolu tijekom razgovora između SDA i HDZ-a u HNŽ.

Iz SDA su, prema informacijama Dnevnog avaza, od koalicijskih partnera zatražili da se ZZO HNŽ, Služba za zapošljavanje, Zavod za veterinarsku djelatnost i Zavod za javno zdravstvo urede po modelu Srednjobosanske županije, odnosno da se izmjenama statuta ovih ustanova uvede funkcija zamjenika direktora.

S druge strane, predstavnici HDZ-a su kazali da će se u vezi sa SDA-ovim prijedlozima izjasniti na sjednici svog županijskog odbora, ali su na sastanku zatražili donošenje zakonskih rješenja koja se odnose na formiranje Županijske agencije za državnu službu i Odbora za žalbe, dok se u SDA s tim ne slažu.

Stoga je i Nacrt zakona o državnoj službi u HNŽ skinut s dnevnog reda posljednje sjednice županijske Vlade.

Avaz navodi kako je došao do saznanja da su u SDA zabrinuti zbog sporosti rješavanja sudskog postupka u vezi s izborom policijskog komesara, budući da je glavna rasprava zakazana tek za listopad.

''Zanimljivo je i da je, napokon, Nezavisni odbor za izbor i imenovanje komesara policije dostavio izvještaj o radu, i to za 2014. godinu. To su, podsjetimo, zaključkom Skupštine trebali učiniti koncem travnja, nakon čega je u jednom trenutku bila zatražena i njihova smjena'', navodi Dnevni avaz.

Sarajevske novine objavile su kako će točno mjesec od prethodne sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije u četvrtak, 28. srpnja uslijediti novo skupštinsko zasjedanje.

Tako će skupštinski zastupnici raspravljati o izmjenama dosadašnjeg modela financiranja prijevoza učenika, što je, pak, prošlo potrebnu proceduru na sjednici županijske vlade održane u četvrtak, kao i o Nacrtu zakona o oružju i streljivu u HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close